Frisia Zout kiest voor BOGE voor zouttransport met perslucht

Frisia Zout in Harlingen is al meer dan 25 jaar in Nederland actief met het winnen en produceren van hoogwaardig vacuüm zout. Voor onder andere het transport van het consumentenzout wordt perslucht gebruikt. Sinds februari 2022 doet Frisia dit een stuk efficiënter dan voorheen, met behulp van de perslucht van het bedrijf BOGE.

Even enkele feitjes: het in Harlingen opgerichte bedrijf Frisia Zout is al sinds 1995 actief in de zoutindustrie. Sinds 2000 is het bedrijf onderdeel geworden van de Duitse K+S Groep. Jaarlijks produceert Frisia tot 1,2 miljoen ton per jaar aan zout. Grote klanten zoals de chemische industrie kan met het kwaliteitszout van het Harlinger bedrijf op een duurzame manier grondstoffen zoals chloor en natronloog produceren. Daarnaast produceert het bedrijf ook zout voor consumenten en wordt het gebruikt als strooizout bij lage buitentemperaturen.

Om dat consumentenzout te kunnen transporteren, door middel van een zogenaamd blaastransport, wordt gebruik gemaakt van perslucht. De toevoer van deze perslucht werd voorheen voorzien door een aantal compressoren vanuit verschillende locaties rondom het terrein. In 2021 is besloten om dit te centraliseren op het eigen terrein en te gaan werken met één persluchtsysteem en één vaste compressor specialist. Hiervoor is Frisia bij BOGE terecht gekomen.

“Wij houden ons al geruime tijd bezig met verduurzaming”, zegt Willem Riemersma, Projectleider bij Frisia Zout. “Door de aanschaf van de BOGE S-4 compressoren met de bijbehorende regeling wordt het verduurzamen verder doorgevoerd in ons bedrijf. Met de nieuwe BOGE-installatie wordt het energieverbruik voor perslucht namelijk geminimaliseerd en de toekomstbestendigheid gewaarborgd. Daarnaast wordt ook nog eens de persluchtruimte op temperatuur gehouden met de restwarmte van de compressoren zelf.”

Voor het in gebruik nemen van de installatie heeft Frisia een compleet nieuwe ruimte op de eerste verdieping van het acculaadstation beschikbaar gesteld, zo vertelt Riemersma. Bijzonder is dat in deze ruimte buitenlucht door middel van inlaatroosters en filters in de ruimte wordt aangezogen. De uitgaande lucht wordt door middel van kanaalwerk naar buiten afgevoerd. Een deel van de opgewekte warmte, afkomstig van de compressoren, wordt gebruikt om de ruimte op temperatuur te houden. Dit gebeurt aan de hand van een zomer- en winterklep in combinatie met een thermostaat.

Opstelling

Eind 2021 zijn de BOGE-monteurs begonnen met de installatie van de persluchtopstelling. Hoe de installatie precies werkt is een erg technisch verhaal, maar Ronald Engberts, Managing Director, BOGE Benelux, doet graag een poging om het uit te leggen: “De hoofdcomponenten van deze installatie bestaan uit drie schroefcompressoren en drie adsorptiedrogers. Om te voldoen aan strenge ISO-normen als het gaat om luchtkwaliteit bevat de installatie ook twee actiefkoolstof kolommen, een olie/water afscheider, een buffervat en een aantal extra filters om onder andere vocht en olie uit de perslucht te filtreren.”

De S-4 compressoren van BOGE staan bekend om hun efficiënte werking, aldus Engberts. Ook is het ontwerp van de compressoren erop gericht om energieverbruik en geluidsoverlast te verminderen. Verder is er een slimme oplossing bedacht om fluctuaties van de luchtverbruikers op de meest efficiënte manier op te vangen. “Daarvoor hebben we gekozen voor een 90 kW BOGE S4 schroefcompressor met frequentieregeling en om twee conventionele 110 kW BOGE S4 schroefcompressoren te plaatsen”, aldus Engberts. “Met deze drie compressoren heeft Frisia de regie en is er ook altijd een backup.”

Frisia Zout

Het bedrijf is sinds 2000 onderdeel van de Duitse K+S Groep. Jaarlijks produceert Frisia tot 1,2 miljoen ton per jaar aan zout. Dit doen zij met een team van ongeveer 135 mensen. Het zout wordt op een diepte van circa drie kilometer gewonnen en via ondergrondse leidingen naar de productielocatie in Harlingen vervoerd. Daar wordt het opgevangen in een pekelbassin en vervolgens in meerdere stappen via een zuiverings- en verdampingsproces omgezet naar diverse soorten zout.

BOGE Benelux 

Met meer dan 111 jaar ervaring behoort BOGE Compressoren tot de oudste fabrikanten van compressoren en persluchtsystemen. Het bedrijf is een van de marktleiders en tevens een typisch familiebedrijf. De hoofdvestiging zit in het Duitse Bielefeld en BOGE Benelux heeft het hoofdkantoor in Uitgeest.

Onder de slogan ‘BOGE AIR. THE AIR TO WORK’ heeft het bedrijf inmiddels een goede reputatie opgebouwd, aldus Ronald Engberts. En daarbij staat klantvriendelijkheid hoog in het vaandel. “Dat klopt. De specialisten van BOGE Benelux zijn 24 uur per dag bereikbaar en we worden erg enthousiast van projecten zoals met Frisia. Ook weer zo’n project waar kwaliteit absoluut voorop moest staan. En dat is gelukt.”

Delen via

Vergelijkbare berichten