Gasloos wonen met lucht water warmtepomp

Duurzaam wonen
‘Mijn droom is om duurzaam te wonen’, vertelt Lammert Dijkstra uit Gorredijk. En dat betekent wonen zonder gas in een nieuw te bouwen huis. Duurzaam wonen betekent dat je andere keuzes maakt in verwarmingsinstallaties.’ Ik heb gekozen voor een lucht water warmtepomp voor (vloer)verwarming en voor het tapwater’. Deze verwarmingstechniek maakt gebruik van lage temperatuurverwarming. ‘Duurzaam wonen is niet alleen een noodzaak maar vooral leuk en gaat om comfort en een gezond binnenklimaat’. En natuurlijk vraagt duurzaam wonen een grotere investering dan wonen op gas.’ We kunnen niet om deze extra investeringen heen. Laten we dan ook gewoon duurzame woningkeuzes maken bij nieuwbouw en stapsgewijze keuzes bij bestaande bouw’.

Duurzame adviezen
‘Wij adviseren geen gasketels meer bij nieuwbouwwoningen’, legt Jan Henstra van Henstra Installatietechniek uit Surhuisterveen uit. ‘Wij denken met de woningbezitters mee over duurzame installaties om gasloos te wonen. Zo passen we steeds vaker de lucht water warmtepomp toe’. Deze installatie maakt gebruik van de buitenlucht om te verwarmen. De energie die hiervoor nodig is wekt de woning zelf op via het plaatsen van zonnepanelen.

Duurzame installatie: lucht water warmtepomp
Het kenmerkende van een lucht water warmtepomp is dat het warmte verplaatst. ‘De warmte gaat van buiten naar binnen’, licht Remco van Vliet van ThermoNoord toe. De buitenunit van de lucht water warmtepomp pompt met een hoog rendement natuurlijke warmte in het water voor afgifte aan radiatoren, convectoren en vloerverwarming. ‘Als ThermoNoord hebben wij ervaring met de Waterstage van Fijutsi in verschillende gasloze woningen in Friesland. Vooral nieuwbouw, maar ook een aantal bestaande woningen’.

Delen via

Vergelijkbare berichten