“De glastuinbouw heeft te maken met hoog energie- en waterverbruik”, vertelt Mateo Mayer, directeur van Water Waves. “Daarnaast zijn er spuistromen die nutriënten en pesticiden bevatten welke in het oppervlaktewater en drinkwater terecht kunnen komen.” Mayer heeft de strijd aangebonden door zijn eigen innovatie ‘ultrasound’ slim te combineren met gangbare technologieën die al over de hele wereld worden toegepast: UV-C-straling en ijzerelektrolyse. Zo worden flinke besparingen aan energie-, investerings- en chemicaliënkosten bereikt. Het totaalconcept is niet alleen geschikt voor de zuivering van spuistromen in de glastuinbouw. Mayer: “Het is ook te gebruiken bij de behandeling van ziekenhuisafvalwater, met daarin antibiotica- en medicijnresten, en als nazuivering van rioolwaterzuiveringsinstallaties.”
UV-C
Mayer begon in 2008 met het uitwerken van de ultrasoundtechnologie, waarbij geluidstrillingen deeltjes openbreken en zo afvalwater desinfecteren. “Ik ontdekte op een gegeven moment dat het proces door een combinatie met andere technieken nog beter en efficiënter kon verlopen. In 2014 sloeg ik de handen ineen met Martijn Wagterveld van Lamp-Ion. Ik kende hem al een tijdje via Wetsus, waar hij onderzoek deed naar het opwekken van kristallisatie via ultrasound. Ultrasound houdt de kwartsbeschermbuizen van de UV-C lampen schoon. Zonder de trillingen zou er een flinke laag calciumcarbonaat scaling op de lampen komen en de lichtopbrengst snel afnemen.”
VIDA-programma
Het alles-in-één-concept test Water Alliance-lid Water Waves sinds deze zomer bij APM Aardbeien. In Berlikum wordt afvalwater gedesinfecteerd, pesticiden uit spuiwater verwijderd (via geavanceerde oxidatie), algen in regenwatertanks van duizend kuub vernietigd (ultrasound, UV-straling en algensensor van Aquacolor Sensors) en met een natriumsensor van projectpartner Appsen worden spuistroom geminimaliseerd. “Het geheel is meer dan de som der delen”, aldus Mayer. De eerste resultaten zijn volgens Aart Cornelissen, directeur van APM Aardbeien, veelbelovend. “De monsters die tot nu toe naar het lab gingen, waren positief.” Cornelissen en Mayer werken sinds begin dit jaar samen. Ze kennen elkaar via de buurman van Cornelissen, tomatenkweker Van Marrewijk. Water Waves rondde daar in 2018 een tweejarige zuiveringspilot af. “Mateo zocht begin dit jaar contact", vertelt Cornelissen. "Dat was precies op het juiste moment; ik wilde graag zo’n installatie.” Naar verwachting is de proef bij APM Aardbeien in december klaar. Cornelissen: “Het gaat voorspoedig. De corona heeft gelukkig niet voor veel vertraging gezorgd.” De stap naar de launching customer was voor Water Waves mogelijk dankzij een voucher van het internationale VIDA-programma (Value-added Innovation in fooD chAins). Een mooie cheque werd in februari overhandigd aan Mayer en Wagterveld. “Met zo’n voucher kunnen MKB-bedrijven zoals wij innovaties versneld in de markt zetten”, zegt Mayer. “Mede dankzij de hulp van Matthijs Plijnaar van Water Alliance bij de aanvraag is het gelukt om de voucher te bemachtigen.”
Samenwerken in het WAC
Voorafgaand aan de stap naar APM Aardbeien was Water Waves fanatiek aan het testen bij het WAC in Leeuwarden. Twee prototypen reactoren werden uitgeprobeerd. Eerst een batchreactor, daarna ook een continu doorstroomde reactor. De laatste om te testen of het zuiveringsconcept van Water Waves ook toepasbaar is bij rioolwaterzuiveringen. Dankzij de opschaalbaarheid van de technieken moest het mogelijk zijn om continu doorstroomde filtratiesystemen te combineren met UV-C en ultrasound, was het idee. “Om ook nog te gaan testen met de continu doorstoomde reactor was financieel gezien wel even slikken”, bekent Mayer. “Maar we wilden in de toekomst meer markten kunnen aanboren, dus vonden we het de investering waard. Gelukkig werd een deel van de ontwikkelingskosten voor de rioolwaterzuiveringstechnologie gefinancierd dankzij het VIA 2018 Plus-subsidieprogramma van SNN, Samenwerkingsverband Noord-Nederland." Water Waves en Lamp-Ion trokken hierbij op met Water Alliance-lid Brightwork, dat over unieke kennis beschikt op het gebied van filtratie. Het graag samenwerken met andere partijen is volgens Koos Oosterhaven, sinds twee jaar directeur van het WAC, een sterk punt van Water Waves. “Mateo kwam bij ons niet alleen maar een opstelling neerzetten, maar zocht contact met andere klanten. Hij is dan ook een buitengewoon aardige kerel.” Andersom had het WAC hem ook veel te bieden, vertelt Oosterhaven. “We hebben hightech labfaciliteiten die bedrijven als Water Waves kunnen gebruiken om hun innovaties in een modelomgeving te testen, om daarna op te schalen naar een launching customer. Dit scheelt een hoop geld. Daarnaast hoeven startups en MKB-bedrijven niet allerlei vergunningen te regelen. En er kan een beroep worden gedaan op medewerkers van het Centre of Expertise Water Technology (CEW) en studenten van Van Hall Larenstein.”
De Water Alliance is een uniek samenwerkingsverband tussen de overheid, kennisinstellingen én het bedrijfsleven. Samen met Wetsus, het CEW en CIV Water vormt Water Alliance een innovatie ecosysteem voor de watertechnologie op en rond de WaterCampus in Leeuwarden. Binnen dat ecosysteem kan door ondernemers de gehele route van idee naar marktintroductie en ook naar internationale matchmaking worden ondersteund. Dat is inmiddels een enorme succesformule gebleken. Watertech-bedrijven vinden daadwerkelijk hun weg naar nationale en internationale klanten en daarvan profiteren inmiddels ook tal van Friese toeleveranciers, van tankbouwers en membraan-specialisten tot professionals op het gebied van marketing, gaming en ICT.