Gemeente bundelt krachten met buren Oost- en Weststellingwerf

augustus 27, 2012

Het samenwerkingsproces tussen de gemeenten Opsterland en Oost- en Weststellingwerf is in volle gang. Hoewel het hele proces nog maar net is gestart begint het samenwerkingsverband tussen de OWO-gemeenten steeds meer gestalte te krijgen. Dat moet ook wel, legt Ravestein uit, want het wordt steeds lastiger om als gemeente het hoofd alleen boven water te houden. “Er komt heel wat op ons af. We krijgen er taken bij, maar moeten ook bezuinigingen. Vergrijzing en bevolkingskrimp liggen op de loer. Zaken die allemaal een rol spelen bij het leefbaar houden van de gemeente.”

 

Niveau

 

Als je toch zelfstandig wil blijven en tegelijkertijd die leefbaarheid op niveau wilt te houden is samenwerking met anderen noodzakelijk, is de overtuiging van Ravestein “In ons geval is het logisch dat we bij Oost- en Weststellingwerf zijn uitgekomen. We zijn alle drie plattelandgemeenten met veel kernen en dezelfde problematiek. Dat schept al een band.”

 

Door de krachten te bundelen op het gebied van onder andere sociale zaken, ICT en administratie is er al veel winst te halen. Maar ook inhoudelijk, bijvoorbeeld gezamenlijk een backoffice te voeren, kunnen de gemeenten elkaar versterken, vindt Ravestein. “Door gebruik te maken van elkaars deskundigheid en expertise hoef je niet ieder afzonderlijk het wiel uit te vinden. Je kunt leren van elkaar en elkaars sterke punten benutten. ”

 

Eigen beleid

 

Om toch het zelfstandige karakter van iedere gemeente te waarborgen, zullen de OWO-gemeenten wel eigen beleid blijven maken. Samen sociaal beleid ontwikkelen of het samenvoegen van de afdelingen die gemeentelijke belastingen innen, wil niet zeggen dat ook alle tarieven gelijkgetrokken moeten worden. “De tarieven bepalen we zelf. Voor de burger maakt het verder niet uit of de rekening uit Oosterwolde of Beetsterzwaag wordt gestuurd.”

 

De ambtenaren van de OWO-gemeenten hebben er inmiddels al een uitwisselingsprogramma opzitten. Zij hebben een dag bij hun collega’s in de andere gemeenten gewerkt en dat is volgens een Ravestein een groot succes geworden. “Er is heel enthousiast gereageerd. Men heeft bij elkaar in de keuken kunnen kijken en kennis kunnen maken. De lijnen zijn daardoor korter geworden. Men weet elkaar nu sneller te vinden.”

 

De samenwerking wil volgens de burgemeester van Opsterland overigens niet zeggen dat men de andere buurgemeenten voortaan links laat liggen. “Juist niet. Als sterke plattelandsregio, samen vertegenwoordigen we 85.000 inwoners, willen we de band met de omliggende stedelijke gebieden zoals Smallingerland en Heerenveen versterken. Daar profiteert uiteindelijk de hele regio van.”

Delen via

Vergelijkbare berichten