Gemeente Kollumerland wekt zonne-energie op

“Met de aanschaf van zonnepanelen willen we alle inwoners in Kollumerland aantonen dat het loont om te investeren in zonne-energie”, zegt wethouder Hilbrand Visser. “Het levert lagere energielasten op, je hebt geen last meer van prijsstijgingen voor elektriciteit en het is natuurlijk milieuvriendelijk.”

De panelen zijn geplaatst op een opslagloods naast het gemeentehuis, de naastgelegen brandweerkazerne aan de Tochmalaan en gymzaal Baensein aan de Bernardlaan in Kollum. Het bedrijf ‘Awizon Zonne Energie B.V.’ uit Surhuisterveen heeft de panelen geïnstalleerd.

Op de display in de publieksruimte van het gemeentehuis kunnen personeel en bezoekers het actuele vermogen, de dagopbrengst, de totale opbrengst en de besparing op de CO2-uitstoot van de zonnepanelen op het dak van gemeentewerken aflezen.

De gemeente heeft ruim 57.000 euro exclusief btw uitgetrokken voor de aanschaf van de zonnepanelen. De verwachting is dat de investering in de panelen in ongeveer tien jaar is terugverdiend, mede dankzij de uitkering van SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie). De subsidie wordt uitgekeerd in de vorm van een vergoeding per geproduceerde kWh. De periode waarover de subsidie wordt verleend is 15 jaar. Wethouder Visser: “We krijgen nu al minder grijze stroom. Dus de investering in het milieu is direct al begonnen!”

Delen via

Vergelijkbare berichten