Gemeentelijke duurzaamheidslening Smallingerland groot succes

Stimulans

De gemeente stimuleert woningeigenaren om hun woning energiezuinig te maken. Dat gebeurt door een lening beschikbaar te stellen van maximaal 7.500 euro met een aantrekkelijke lage rente. Wethouder Marja Krans vindt de stimuleringsregeling een groot succes en is enthousiast. ,,De meeste mensen gebruiken het geld voor de installatie van zonnepanelen. Hiermee leveren ze niet alleen een positieve bijdrage aan het milieu, maar brengen ze bovendien hun eigen energierekening omlaag'', legt wethouder Krans uit. Deelnemers krijgen een rentekorting van 3 procent op de geldende rente in de markt. Krans: ,,Dat is aantrekkelijk en voor veel mensen net dat duwtje in de rug om te investeren in duurzame maatregelen.''

Goedkope woningen

Uit de evaluatie van de gemeente blijkt dat zowel woningbezitters van goedkopere rijtjeswoningen als van duurdere vrijstaande woningen gebruik maken van de regeling. De helft van de aanvragers heeft een betaalbare woning tot 210.000 euro en ruim 20 procent woont in een middel dure woning tot 260.000 euro. Een derde van de aanvragers bezit een duurdere woning. Dat maakt de regeling volgens de wethouder geslaagd. ,,De regeling is voor alle doelgroepen opengesteld en deze zijn ook bereikt. Daarom zien we geen aanleiding om een maximale woningwaarde in te stellen.'' Inmiddels zijn er 50 leningen verstrekt , met een gemeenschappelijke waarde van ongeveer 77.500 euro. Daarnaast investeren woningeigenaren nog eens voor circa 385.000 euro extra in energiebesparende maatregelen. Dit is een mooie opsteker voor de lokale en regionale bouwsector.

Hoe werkt de regeling?

Huiseigenaren met plannen om de woning duurzaam te verbouwen kunnen een lening aanvragen tussen de 2.500 en 7.500 euro. De enige voorwaarde die de gemeente stelt is een zogenaamd onafhankelijk energie maatwerkadvies. Hierin staan mogelijkheden om energie te besparen inclusief een infraroodfoto van de woning die warmtelekken zichtbaar maakt. Iedereen met een woning komt voor de regeling in aanmerking. Meer informatie over de Duurzaamheidslening is te vinden op www.smallingerland.nl/duurzaamheidslening.

Delen via

Vergelijkbare berichten