Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey Buro360 MKB Adviseur & meedenker

Gerke Wispelwey is Ondernemer, MKB Adviseur, Strategie en Business planner, Accountancy specialist, zakelijk Mediatior en Meedenker. In het dagelijks leven is Gerke werkzaam als MKB Adviseur en tevens Commercieel Directeur(DGA) bij Buro360 Adviseursen Accountants te Leeuwarden. Voor vragen aan Gerke kunt u contact zoeken via 06-25090107 of mail Gerke. De colums van Gerke worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via zijn eigen Specialisten pagina.

Afschaffen dividendbelasting “de lege belofte”.

Het is dat ik naar aanleiding van een stukje uit het AD over het afschaffen van de dividendbelasting meerdere malen gebeld werd door klanten welke stuk voor stuk al plannen aan het maken waren over hoe ze de reserves uit de BV uit kunnen gaan keren. Immers de dividendbelasting zou worden afgeschaft. Helaas moest ik ze teleurstellen, het betreft alleen de afschaffing van de aangifte dividendbelasting, een soort voorheffing op de daadwerkelijke aangifte BOX II belasting welke via de aangifte inkomstenbelasting loopt.

 

Het voordeel van de afschaffing van de dividendbelasting ontstaat alleen bij buitenlandse beleggers welke aandelen van Nederlandse vennootschappen in portefeuille hebben. Deze groep is namelijk door het vervallen van de aangifte dividendbelasting vrijgesteld van het betalen van de 15% belastingdruk.

 

Elke Nederlands ingezetene moet bij zijn aangifte inkomstenbelasting in BOX II gewoon zijn genoten dividend aangeven en hierover dan 25% belasting betalen. Het is jammer dat de nieuwe regering het als goed nieuws brengt en dat de media en journalistiek vervolgens de uitleg dusdanig verdraaid  alsof het een goede zaak is dat deze stap gezet wordt. Het afschaffen kost de schatkist zo'n 1,4 miljard. Er is al aangekondigd dat dit gecompenseerd moet worden. Het plan is om het tarief in BOX II aan te passen naar 28,5% in 2020. Met andere woorden de buitenlandse belegger is vrijgesteld voor de Nederlandse heffing en de Nederlander gaat het verschil op termijn betalen.

 


Ook interessant: DGA en pensioen, wat staat er op het menu?


 

OK het is zo dat de vennootschapsbelasting op termijn voor de 1e tranche ook wordt aangepast naar 16%, zo denkt de overheid de Nederlandse aandeelhouder te compenseren. Er schuilt echter een klein denkfoutje in deze gedachte. De winstreserves welke namelijk in de jaren voor de aanpassing opgebouwd zijn maar nog niet als dividend zijn uitgekeerd zijn niet afgerekend tegen het lage VPB tarief. Hierover zal de aandeelhouder dus een 3,5% extra belasting over gaan betalen als deze kiest om dit als dividend uit te keren. Het zou onze overheid sieren als ze met dit fenomeen rekening gaan houden. Vroeger hadden we iets van overgangsrecht.

 

Als de voorstellen welke in het regeerakkoord staan daadwerkelijk gestalte krijgen dan zal de Nederlandse aandeelhouder moeten overwegen hoe hij omgaat met zijn dividend strategie. Wellicht is voor het jaar 2020 nog de winstreserves een optie.... Of spekt dat dan ook weer onnodig de schatkist?

 

Kijk voor eerdere columns van Gerke Wispelwey van Buro360 adviseurs en accountants en contactgevens op zijn eigen OF Specialisten forum.

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling