Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey Buro360 MKB Adviseur & meedenker

Gerke Wispelwey is Ondernemer, MKB Adviseur, Strategie en Business planner, Accountancy specialist, zakelijk Mediatior en Meedenker. In het dagelijks leven is Gerke werkzaam als MKB Adviseur en tevens Commercieel Directeur(DGA) bij Buro360 Adviseursen Accountants te Leeuwarden. Voor vragen aan Gerke kunt u contact zoeken via 06-25090107 of mail Gerke. De colums van Gerke worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via zijn eigen Specialisten pagina.

Fiets van de zaak, nieuwe melkkoe fiscus?

Staatssecretaris Snel: "Fietsen is gezond en goed voor het milieu en vermindert files. Toch pakken nu nog te veel mensen de auto als ze naar het werk gaan. Dat de regels voor een leaseauto nu eenvoudiger zijn dan voor een fiets helpt natuurlijk niet. Daarom gaan we die regels versimpelen."

 

Onderzoek wijst uit dat ruim de helft van alle autoritten minder dan circa 8 km in afstand zijn. Fietsen is behalve snel ook schoon. Ik snap de motivatie van de staatsecretaris wel, groot gelijk. Mooi dus, de bedrijven die een fiets van de zaak opvoeren. Maar, hoe ziet de regeling inzake de fiets van de zaak er op dit moment uit?

 

Als je een fiets van de zaak ook privé gebruikt dan moet je voor dit privégebruik belasting betalen over de werkelijke waarde van het voordeel dat genoten wordt. Bij auto’s is dit geregeld door middel van een fiscale bijtelling. Een percentage van de cataloguswaarde waarmee het daadwerkelijke privégebruik als het ware wordt afgekocht.

 

Voor de fietser werkt dit niet zo. Fietsers moeten een kilometeradministratie bijhouden voor woon-werkverkeer en hoeveel zij privé fietsen. Van het genoten voordeel mag je de gemaakte kosten aftrekken. Vervolgens moet het genoten voordeel door de werkgever als beloning in de salarisadministratie worden verwerkt. Snap je het nog?


Kortom: logisch dat autoforens zich niet op het pad van de zakelijke fiets durft te begeven, tijd voor een nieuw plan. Daar is de staatssecretaris dus mee bezig. Het doel is vooral versimpeling en een einde aan alle administratieve verplichtingen inzake het privégebruik van de zakelijke fiets, zegt de staatssecretaris. Een bijtelling van 7% zal al het privégebruik dekken vanaf 2020. Staatssecretaris Menno Snel zegt er zelfs nog bij dat hij graag de mensen uit de auto op de fiets wil krijgen. Met de introductie van deze regeling wordt het voor werkgevers hopelijk een stuk aantrekkelijker om medewerkers op de fiets naar het werk te laten gaan.

Om de kosten hoeven medewerkers het niet meer te laten; voor een gewone fiets komt de bijtelling neer op netto een 1 a 2 euro per maand. Voor een elektrische fiets ligt dat rond de 6 tot 10 euro per maand, afhankelijk van de aanschafwaarde.

 

Maar toch. Vanwaar die noodzaak om ook de fiets tot melkkoe te maken? Waarom de fiets van de zaak niet gratis ter beschikking te stellen? De motivatie om dit te doen is simpel, het is immers goed voor mens en milieu. Stimuleren dus overheid, niet belasten. Vreemd is ook het percentage van 7%. Dit terwijl de elektrische auto slechts een bijtelling kent van 4%. Waarom de fiets, ook de gewone, tegen 7% willen belasten? Voor een keer zou de belastingdienst het iets makkelijker kunnen maken terwijl het dan ook nog eens leuker is. Ik zou zeggen staatssecretaris doe je best.

 

 

Kijk voor eerdere columns van Gerke Wispelwey van Buro360 adviseurs en accountants en contactgevens op zijn eigen OF Specialisten forum.

Onze specialisten
Sandra Arkesteijn foto close up grijs
Sandra Arkesteijn
Arkesteijn
Marketing & strategie
Tine zw-wit
Tine van Knijff-van Hijum
Kijk op Uitgevers/OF
(Hoofd)redactie
foto Sicco
Sicco Huisman
Rabobank
Duurzaam ondernemen
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
Jan-Willem-Sietsma-Technaut
Jan Willem Sietsma
Technaut
Duurzaam ondernemen