Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey Buro360 MKB Adviseur & meedenker

Gerke Wispelwey is Ondernemer, MKB Adviseur, Strategie en Business planner, Accountancy specialist, zakelijk Mediatior en Meedenker. In het dagelijks leven is Gerke werkzaam als MKB Adviseur en tevens Commercieel Directeur(DGA) bij Buro360 Adviseursen Accountants te Leeuwarden. Voor vragen aan Gerke kunt u contact zoeken via 06-25090107 of mail Gerke. De colums van Gerke worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via zijn eigen Specialisten pagina.

Haastige spoed, zelden goed

Ik heb in mijn vak veel te maken met bedrijfsoverdrachten en financiering. Als bedrijfsadviseur ben ik vaak de spil tussen de diverse disciplines welke in zo’n gecompliceerd traject ingeschakeld moeten worden. Op zich al een lastige klus en vandaag de dag speelt de snelheid waarmee de betrokkenen (moeten) reageren ook nog eens een behoorlijke rol. Alles in onze maatschappij moet sneller en is vaak ook sneller geworden. Toch trek ik hier aan de rem. Bij een bedrijfsoverdracht lost juist de tijd veel problemen op.

 

Advies: begin tijdig na te denken wanneer je je bedrijf te koop wilt aanbieden. Een voorbereidingstijd van circa 5 jaar is niet abnormaal. Een gedegen voorbereidingstijd nemen zorgt ervoor dat er fiscaal optimaal geschakeld kan worden en dat komt het rendement van de verkoop weer ten goede. Het vinden van een koper is ook niet tijdgebonden. Elk bedrijf is te verkopen; een goede koper vinden echter dikwijls veel tijd.

 

Als de potentiele koper is gevonden begint het spel van de juiste prijs afspreken. In algemene zin zal de verkoper de hoofdprijs willen en de koper heeft niet veel voor het bedrijf over. Juist in deze fase lost de tijd veel op. Vaak hebben verkopers een te rooskleurig beeld van hun mooie bedrijf. Het moeten bijstellen van de verkoopprijs naar beneden is altijd een erg lastig proces, maar het realisme ontstaat naarmate in de onderhandelingen de tijd wordt genomen. De roze bril gaat langzaam af. Voor de kopende partij is juist het tegenovergestelde van toepassing. Hier speelt tijd een rol om een beter beeld bij het bedrijf te krijgen. Hoe beter dat beeld is; hoe meer de koper voor het bedrijf over heeft. Kortom: verkoper en koper moeten de tijd hebben om naar elkaar toe te groeien.

 

Een overdracht financieren is tegenwoordig ook niet echt makkelijk. Ook hierbij is druk neerleggen op het proces niet de juiste methode. Zeker als er bancaire financiering bij de overdracht te pas komt is het echt op je tellen passen. Met name de bank zal bij te veel tijdsdruk de financiering zelfs af kunnen wijzen. De kredietcommissie van de bank is niet meer lokaal gevestigd maar veelal in de randstad. Deze commissie zal uitgeoefende tijdsdruk bij de beoordeling veelal als vervelend ervaren.

 

De koper is gevonden, de financiering is rond. We kunnen de deal snel sluiten, toch? Nee dus. Ook in deze laatste fase van een verkoop/koop proces is voorzichtigheid geboden. Er zal nog een Due Dilligence (boekenonderzoek) plaatst moeten vinden. We willen zeker geen lijken in de kast aantreffen. En op het juridische vlak moeten de contracten kloppen, zodat we achteraf geen gedonder krijgen.

 

De onderliggende boodschap van mijn relaas zal nu wel duidelijk zijn: neem de tijd voor je vraagstuk en leg er geen druk op. Je zult zien dat de betrokkenen daardoor uiteindelijk beter presteren en betere kwaliteit zullen leveren. Realiseer je ook dat je meestal maar één keer in je leven je bedrijf verkoopt. Succes!

 

Gerke Wispelwey is Ondernemer, MKB Adviseur, Strategie en Business planner, Accountancy specialist, zakelijk Mediator en Meedenker. In het dagelijks leven is Gerke werkzaam als MKB Adviseur en tevens Commercieel Directeur(DGA) bij Buro360 Adviseurs en Accountants te Leeuwarden.

Onze specialisten
Aukje Castelein
Aukje Castelein
Energie | Fabriek
HR | Werkplezier | Motiveren
Jon van Weperen-4 - zwart-wit
Jon van Weperen
JON Projectmanagement
Projectmanagement
rsz_1foppe_hoekstra
Foppe Hoekstra
Faber Telecom & Data
Accountmanager
rsz_1kees_folkertsma-1_zwart wit
Kees Folkertsma
Kuiper Verzekeringen
Adviseur leven en pensioen
Ronald-Zijlstra-OKE-PC_zwartwit
Ronald Zijlstra
Oké-PC IT Burgum/Dokkum
ICT-diensten
Jessica Kuiken zwart wit
Jessica Kuiken
Marketing Crew
Marketing
Tine zw-wit
Tine van Knijff-van Hijum
Kijk op Uitgevers/OF
(Hoofd)redactie
foto Sicco
Sicco Huisman
FSFE
Versnellen van de energietransitie
Sandra Arkesteijn foto close up grijs
Sandra Arkesteijn
Arkesteijn
Marketing & strategie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Jan-Willem-Sietsma-Technaut
Jan Willem Sietsma
Technaut
Duurzaam ondernemen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker