Gert Jaap van Ulzen: ‘Nederlandse recht is krom’

In België heeft de rechtbank de Fortis deal, waarbij het Belgische deel van Fortis zou worden overgedragen aan de Bank National de Paribas, afgeschoten. Je kunt namelijk niet iets verkopen wat niet van je is en al helemaal niet zonder de toestemming van de eigenaren, in dit geval de aandeelhouders. Wouter Bos was er als de kippen bij om te stellen dat dat voor de Nederlandse nationalisatie van Fortis geen opgeld doet, die gaat gewoon door. Tuurlijk. Je kunt er zelfs politicus van het jaar mee worden.

De Vereniging van Effecten Bezitters  (VEB) is kortgeleden een vergelijkbare procedure gestart tegen de Nederlandse overheid … en heeft in eerste instantie verloren. Nou weet ik uit eigen ervaring dat het Nederlandse recht eerder nogal krom is en maar al te vaak tot onbevredigende resultaten leidt. Dit was er weer een voorbeeld van.

Wouter Bos heeft iets verkocht, wat niet van hem was en tegen een prijs waarop geen invloed uitgeoefend kon worden of zelfs controle op plaats kon vinden door de eigenaren. De Russen en de Chinezen hebben een dergelijke systematiek gedurende het meest recente decennium afgeschaft en Wouter Bos heeft hem juist in Nederland opnieuw geïntroduceerd. Wie heeft de Koude Oorlog nu eigenlijk verloren ….

Het met geweld opleggen van een minderheidsstandpunt aan een meerderheid kent een definitie uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Wanneer die definitie gelardeerd wordt met een sociaal sausje kan deze wijzen van opereren – naar de letter van de definitie – worden beschouwd als zijnde ‘sociaal fascisme’. In hoger beroep zal deze nationalisatie van Fortis in Nederland – naar analogie van België – dan ook naar de prullenbak worden verwezen. broddelwerk en frutselplannen. De redder des vaderlands zal een nieuw vaderland moeten zoeken om te redden, wellicht Noord-Korea of Cuba – in ieder geval verg weg.

Nog merkwaardiger is het optreden van linkse vleugel, daar waar het de aanstelling van Gerrit Zalm als opperhoofd van de ABN AMRO betreft. De salarissen van top bestuurders moeten ingeperkt worden … bedoeld wordt – waarom hij wel en ik niet. Gewoon kift, zoals altijd. De €750.000,- van Zalm moet betaald worden door de klanten van de ABN AMRO en niet door Agnes Kant.

Wanneer tante Kant zich toch druk wil maken over topsalarissen, kan zij dan eens beginnen met het salaris van een derderangs televisie presentator. De heer P. de Leeuw, die op regelmatige momenten mijn beeld verpest, mag jaarlijks meer dan één miljoen eurootjes uit de omroepruif incasseren. Een omroepruif die vanuit de belastinginkomsten moet worden gevuld en waarbij de betaler geen enkele vrijheid heeft om eens een jaartje over te slaan. Alles onder het mom van wij weten wel wat goed voor u is. Ook weer een vorm van sociaal geweld.
Bron:

http://gertjaap.van-ulzen.nl/blog/

Delen via

Vergelijkbare berichten