Glasvezel door riool voor Fryslân Ring

De gemeente Heerenveen werkt graag mee en stelt haar rioolstelsel beschikbaar om ervaring op te doen met de techniek. Wethouder Coby van der Laan: “Hiermee kunnen mogelijk de buitengebieden van glasvezel worden voorzien. Dat vergroot de groeikansen voor de werkgelegenheid en leefbaarheid daar. Voor ondernemers biedt het ook nieuwe mogelijkheden voor hun bedrijfsvoering.” Bovendien profiteert het gemeentelijk rioolbeheer mee, want tijdens de tests is gebleken dat de glasvezelkabel op de bodem van de rioolbuis heel lichtjes beweegt. Bezinksel komt hierdoor los waardoor uiteindelijk de rioolbuis weer schoner wordt.
 
Win-win situatie
Volgens Herman Oortmann van Fryslân Ring levert de inzet van de nieuwe techniek een win-win situatie op: "We hebben een prachtig nieuw pand in het landelijk gelegen Luxwoude, enkele kilometers vanaf de snelweg maar helaas wel ver van het dichtstbijzijnde opstappunt op de digitale snelweg. Via het riool kunnen wij nu ook in ons nieuwe pand tegen redelijke aansluitkosten glasvezel krijgen. Daarnaast levert het ons ervaring op die we straks graag met andere bedrijven willen delen."
 
Interessant voor grotere groep
Sinds de oprichting in 2006 heeft de coöperatieve vereniging al honderden bedrijven in de provincie op het glasvezelnetwerk aangesloten. Met glasvezel door het riool wordt het financieel ineens een stuk interessanter voor een nog grotere groep bedrijven en mogelijk ook voor mensen thuis. De glasvezelverbinding via het riool wordt verzorgd door Jelcer Networks BV. Voor de aansluiting hoeven slechts putdeksels geopend te worden, waarna de glasvezelkabel via de kruipruimte het pand binnenkomt.
 
Klaar voor grootschalige inzet
Na verschillende tests is de techniek inmiddels klaar om grootschalig ingezet te worden. Voor zowel de buitengebieden in Friesland als andere buitengebieden in Nederland biedt dit aantrekkelijke mogelijkheden want met 98% is vrijwel ieder huishouden aangesloten op het riool. Op deze manier kan glasvezel snel en tegen gunstige voorwaarden ook in de tot op heden onrendabele gebieden worden aangelegd.
 

Delen via

Vergelijkbare berichten