Ondernemend Friesland nieuws

Glasvezel nog steeds de toekomst

Glasvezel nog steeds de toekomst

René Bandsma was jarenlang eigenaar van Xenosite, dienstverlener van zakelijk glasvezelinternet voor ondernemers. Als provider maakte hij gebruik van externe glasvezelnetwerken. Meer en meer zagen hij en zijn compagnon de potentie in de aanleg van een eigen glasvezelnetwerk. In 2014 richtten zij samen Deltafiber op, om in 2017 Xenosite te verkopen en zich volledig te richten op eigen infrastructuren. Bandsma vertelt over hun werkwijze, uitdagingen en de ontwikkeling van het bedrijf.

Nederland ligt vol glasvezel. Hoe vinden ze plekken om nieuw glasvezel uit te rollen? “We hebben toegang tot een database. Hierin kijken we waar glasvezel nog helemaal niet beschikbaar is of juist erg duur is. Dit zijn vaak bedrijventerreinen in buitengebieden. Hier zitten bedrijven echt te wachten op onze propositie: snel internet voor een eerlijke prijs”, legt Bandsma uit. “Wanneer we vijftien klanten op één bedrijventerrein hebben, verglazen we in één keer een heel gebied. De aanleg duurt gemiddeld een half jaar en in die tijd kunnen we ook nog nieuwe ondernemers aansluiten. Sluiten we ondernemers na oplevering aan, hoeven we alleen op hun eigen terrein te graven.” Vanuit de wijkkast huren ze van kabelbeheerders capaciteit naar de Amsterdam Internet Exchange: het grootste internetknooppunt ter wereld.

 

Boomwortels

Wanneer het netwerk er ligt, werken ze graag samen met lokale providers. “In Friesland werken we veelal met Xenosite. We kennen ze goed en ik heb nog steeds een adviesovereenkomst met hen. In Drachten en Sneek hebben we nu twee gebieden aangesloten. We hebben voor 2020 nog vijf locaties in Friesland op de planning. Onze netwerken liggen in heel Nederland en uiteindelijk willen we een bereik van 10.000 ondernemers creëren”, vertelt de Fries ondernemer. Hun grootste uitdaging zit in de risico’s van de aanleg. “Die zijn voor 100% van onze rekening; de eindgebruiker gaat pas betalen wanneer hij is aangesloten. We lopen tegen afwijkende data aan die wij van een gebied hebben. We komen dan verhardingen in de grond, boomwortels die niet zijn afgevoerd of buizen tegen; die kunnen het proces vertragen. Dat we zo snel mogelijk opleveren is zowel voor ons als voor de eindgebruiker van belang.”

 

5G

Internetdiensten blijven zich ontwikkelen. Draadloos internet via 5G lijkt de toekomst. “Toch denk ik niet dat dat zo’n vaart loopt. Wil je 10% van het Nederlandse internetverkeer via 5G doen, heb je extreem veel masten nodig. In bergachtige gebieden kan 5G meer uitkomst bieden, maar in Nederland ligt er een solide bekabeld netwerk. Voor ons ligt de toekomst in de verbetering en uitbreiding van ons glasvezelnetwerk.”

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling