Ondernemend Friesland nieuws

HBO-IT Talents Program brengt jong talent en ICT-bedrijven bij elkaar

Veel jonge IT’ers barsten van het talent, maar hebben toch moeite een passende baan te vinden. Als ze van het mbo komen, missen ze bepaalde vaardigheden die werkgevers vragen. Het HBO-IT Talents Program van Brainconsultant slaat een brug met een werk-leertraject dat voor beide partijen aantrekkelijk is. De jonge IT’ers hoeven niet veel te investeren en ook niet nog eens vier jaar in de schoolbanken, maar krijgen wel een volwaardig hbo-diploma. Werkgevers binden talent, met vorming in de praktijk die aansluit op de gevraagde vaardigheden.

“De ervaring leert afgestudeerde mbo-IT moeite hebben met het vinden van een passende baan”, vertelt directeur Marc Ligeon van initiatiefnemer Brainconsultant ICT en Marketing. “Bedrijven willen enkel hbo’ers en wo’ers, terwijl vele mbo-talenten zonder twijfel het gevraagde niveau hebben. Met ons HBO-IT Talents Program brengen wij de vraag naar hbo-vakspecialisten dichterbij het aanbod van talent. Beter benutten van het beschikbare potentieel, dat is ons doel.”

 

In de schoolbanken

Voor veel afgestudeerde mbo’ers is een aansluitende hbo-opleiding geen optie. Zo zien velen het niet zitten om nog eens vier jaar in de schoolbanken te moeten. Tijdens het HBO-IT Talents Program gaan ze één dag per week naar school en vier dagen aan het werk. Ze verdienen een salaris en krijgen de opleidingskosten vergoed, wat de financiële haalbaarheid van deze vervolgopleiding aanzienlijk vergroot. Als klap op de vuurpijl krijgen ze een rijlespakket.

 

Bovendien werken ze bij een goede werkgever, waardoor ze de kennis die ze op het mbo opdeden dagelijks in de praktijk kunnen toepassen, verbreden en verdiepen. Verder vinden mbo’ers vaak onvoldoende aansluiting op het hbo. De gerichte werkervaring tijdens deze hbo-opleiding dicht dit hiaat. In september vorig jaar ging als pilot de eerste lichting van drie leerlingen aan de slag. Het proefproject is geslaagd, waarmee het HBO-IT Talents Program een formele status krijgt.

 

Coaching

De deelnemers krijgen hun hbo-opleiding aan een van de Noordelijke hogescholen, zoals NHL Stenden, Windesheim of de Hanzehogeschool. Tijdens deze vierjarige deeltijdopleiding - die ze bij succes afsluiten met een volwaardig hbo-diploma - krijgen ze grondige coaching van Brainconsultant. Ze werken volgens een persoonlijk ontwikkelingsplan, krijgen studiebegeleiding en nemen deel aan intervisiesessies. “Onze coaching begint al bij de selectie”, vertelt Ligeon, die vanaf september tien plekken beschikbaar heeft waarvoor hij nog studenten én werkgevers zoekt: “Vier dagen werken plus een opleiding op hbo-niveau, dat vraagt wel wat van je. Freewheelen is er niet bij, wij selecteren enkel studenten die het talent én de drive hebben om vakspecialisten te worden

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling