Heerenveense bedrijven recyclen piepschuim en pallets

maart 31, 2022

“Wat hebben Heerenveense bedrijven aan afval dat als grondstof kunnen dienen voor andere bedrijven in de regio?” Vanuit die vraag heeft de Commissie Circulaire Economie van de OKH tot nu toe twee projecten opgestart. Namelijk de inzameling van piepschuim en van pallets.

Piepschuim is recyclebaar
Veel bedrijven hebben piepschuim (EPS) als afval uit verpakkingsmateriaal. Dat neemt veel ruimte in en leidt daardoor ook tot hogere afvoerkosten van restafval. Dat kan anders! ‘Wanneer het piepschuim schoon wordt ingezameld, is het een grondstof die 100% recyclebaar is tot nieuw piepschuim’, aldus Alex van Dalen, voorzitter van de Commissie Circulaire Economie. Daarom houden bedrijven in Heerenveen het nu gescheiden van het restafval. Afvalwerwerker Omrin werkt mee in het project en organiseert dat het piepschuim gebracht wordt naar EPS-Nederland in Drachten, die het verwerkt tot nieuw piepschuim. De deelnemende bedrijven betalen voor de speciale inzamelzakken, die op afroep binnen drie dagen worden opgehaald.

Pallets

Een soortgelijk project is er nu met houten wegwerppallets. Die verdwijnen ook vaak bij het restafval, of in de houtkachel van een medewerker. Dat is zonde, want – in tegenstelling tot wat de naam suggereert- kan een wegwerppallet tientallen keren opnieuw  gebruikt worden. Onder het motto ‘Whatts-app als je pallets heb!’ uw haalt de Heerenveense pallethandel DBVH gratis pallets op bij bedrijven om ze een volgend leven te geven. Ze worden gerepareerd of gedemonteerd, verzaagd en hergebruikt voor ‘nieuwe’ pallets. Zo’n 95% van de pallets die DBVH produceert, bestaat uit hergebruikt hout. Hout dat daarna nog overblijft, gaat naar Feanhout, waar ze er producten van maken zoals vogelhuisjes, bloembakken en tuinproducten, waarmee ze hun werknemers passend werk bieden.

“Deze manier van werken bespaart een hele berg afval en zorgt dat er meer producten en grondstoffen een waardevol volgend leven krijgen. Zo leveren we een bijdrage aan het sluiten van de kringloop, wat past in de filosofie van onze werkgroep Circulaire Economie’, zo zegt Van Dalen. De commissie ziet graag dat de projecten navolging krijgen in andere gemeentes en deelt daarom graag de opgedane kennis en ervaring. Interesse? Mail naar info@ondernemerskringheerenveen.nl of kijk op de website van de ondernemerskring.

Delen via

Vergelijkbare berichten