Heerenveners winnen Fryske Frucht Appeltaartwedstrijd

Bij binnenkomst in één van de zalen van Hotel Tjaarda kwamen de heerlijke friszoete warme geuren van kokerij met appels de bezoekers direct tegemoet. Ze vielen met de neus in de boter, want een medewerker schoof ze direct heerlijke appelamuses en -gebakjes onder de neus met een kopje koffie of thee. Wat direct opviel was een lange tafel met witte tafelkleden met daarop een lange rij appeltaarten die een hele kant van de zaal besloeg. Midden tussen de taarten zat een 4-tal mensen, drie mannen en een vrouw waarvan twee mannen gekleed in witte kokspakken, die al proevend van al het lekkers naarstig zaten te overleggen en te schrijven. Het bleek de jury van de appeltaartwedstrijd te zijn, regelmatig  heen en weer lopend om een beoordeelde taart terug te leggen en een nieuwe kanshebber op te halen, te ontleden en te proeven om een gedegen beoordeling te doen. Deze jury bestond uit: meesterkok Albert Kooy, pomologe Nynke Zijlstra, banketbakker Marten Boonstra en chef-kok Tjeerd Elzinga.

Kookdemo’s & proeverijen
Achterin maakten Restaurant Het Ambacht, Restaurant Het Spijshuys, Restaurant De Koningshof en Hotel Tjaarda heerlijke appelcreaties die ze demonstreerden en lieten proeven. De Koningshof uit Heerenveen bakte een heerlijke Tarte Tartin van Friese appel in de oven en serveerde deze met appelsorbetijs en Marokkaanse mint. Naast de stand van De Koningshof maakte Tjaarda een appelmeringue met een gelei en schuimpje van appel. De koks van Het Ambacht zwaaiden regelmatig met een grote koekenpan heen en weer waarin zij een mooie donkerbruine appelstroop bereidden. Het Spijshuys maakte een appelchutney met onderin een saus van witte chocolade en bovenop een saus gemaakt van Berenburg. Alef Dekker, vrijwilliger van Fryske Frucht, deed alle stands aan. Gewapend met microfoon gaf Alef de koks de gelegenheid haarfijn uit de doeken te doen hoe en wat ze nu precies maakten. Alle restaurants van deze proeverijen zijn aangesloten bij Fryske Frucht.

Wethouder Heerenveen reikt fairtrade award uit aan Het Ambacht
Patron cuisinier Henk Markus van Restaurant Het Ambacht kreeg tegen het einde van de dag een prachtige fairtrade award uitgereikt voor hun veelvuldig gebruik van fairtrade producten. Deze award kreeg hij uit handen van wethouder Coby van der Laan van de Gemeente Heerenveen. Kort daarna kregen de plukkers van het eerder gehouden plukfeest en medewerkers van de boomgaarden van De Spitkeet en It Griene Nêst een fles Appelsap PUUR 2015 uitgereikt. Vervolgens werd er met alle aanwezigen getoast met dit gele friszure sap, een ambachtelijke blend gemaakt van oude Friese appelrassen. Even later werd het onrustig bij de jury. Druk overleggend liepen ze richting podium. De spanning steeg, de jury was tot een besluit gekomen.

Twee nieuwe aanwinsten Fryske Frucht: Lauswolt en Herberg van Smallingerland
Met het oogstfeest wil Fryske Frucht de Friese appel voor het voetlicht brengen en laten zien wat er met de appel op culinair gebied allemaal mogelijk is. Tijdens het oogstfeest kreeg De Fryske Frucht spontaan twee nieuwe aanmeldingen van restaurants. En niet de minsten: Lauswolt uit Beetsterzwaag en de Herberg van Smallingerland uit Rottevalle. “We willen het appelfeest graag uitbreiden. Een prachtig voorbeeld is het festijn Brommels. Een steeds groter wordend evenement rond de braam dat nu op diverse plekken in de Friese Wouden wordt gevierd . Een mooi ideaal die we voor ogen hebben met ons eigen oogstfeest. Deze nieuwe aanmeldingen zijn dan ook meer dan welkom. Hopelijk sluiten nog meer horecabedrijven zich in de toekomst aan”, aldus Henk Markus van Het Ambacht en tevens voorzitter van De Fryske Frucht.

Delen via

Vergelijkbare berichten