Herbestemmingproject ‘De Molkfabryk’ in Burgum

Het complex maakt een desolate indruk. Maar daar liggen tegelijkertijd kansen. Het oude fabrieksgebouw heeft geen monumentale waarde. In die zin staat niets renovaties en ingrijpende wijzigingen in de weg. “Ruimte is er genoeg”, weet theaterproducent Dirk Bruinsma. Veertien jaar geleden maakte hij er een filmproductie. Het fabriekscomplex liet hem niet meer los. “Het is een mooie plek met zoveel mogelijkheden.” Drie jaar geleden benaderde hij de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL). Bouwkundig docent en zelfstandig bouwtechnisch ingenieur Hans Schaeffer zag meteen de potenties. Ook technisch adviseur Jan Arnoldus Boom sprong op de kar en sinds 2014 werkt het drietal aan een bijzondere herbestemming.

Visie

Voor een plek met zoveel potentie is een heldere herbestemmingvisie onontbeerlijk. Die ligt er inmiddels. Evenals een naam voor het concept. ‘De Molkfabryk’ moet een groene ontmoetingsplek worden voor innovatie, ondernemerschap en cultuur, waaraan Burgum daadwerkelijk iets heeft. Dat laatste is cruciaal. Hans Schaeffer: “We willen hier een gezonde relatie creëren tussen de omgeving, het dorp, de mensen en de bedrijvigheid.” Na een studie door NHL-studenten stelden de drie ondernemers een concreet plan op. Om hieraan verder handen en voeten te geven, richtten ze een denktank op. “Samen met ondernemers, buurtbewoners en andere partijen hebben we ideeën verzameld en gekeken of er überhaupt draagvlak was”. Dat is er zeker, zoveel is duidelijk. Niemand is blij met de huidige staat van het ooit zo levendige fabriekscomplex.

Huiskamer van Burgum

Van visie en conceptplan naar de eerste tekeningen op papier. Zover is het drietal inmiddels gevorderd. “Aan de huidige voorzijde willen we een ‘huiskamer’ van Burgum creëren. Een prachtplek voor een grand café, wat de horecatraditie van ‘De Drie Gekroonde Baarzen’ weer in ere zou herstellen. Verder willen we hier een theater- en congreszaal, dansvloer, poppodium inclusief oefenruimtes en opnamestudio en creatieve flexplekken voor jonge theatermakers.” Aan de achterzijde van het complex is een alternatieve entree gepland met parkeerplaatsen in het park. Zo hoeven toekomstige bezoekers niet meer door een woonwijk; een ontlasting van de buurt dus.

Heerlijk eerlijk

Ook met de twee grote hallen aan de huidige achterzijde hebben de drie ondernemers grote plannen. “De ene is een ideale locatie voor grote indoor sport-, muziek- en culturele evenementen gecombineerd met horeca. De andere hal willen invullen rond het thema ‘heerlijke eerlijke streekproducten’. Denk bijvoorbeeld aan een kaasmaker, bierbrouwer, whiskymaker enzovoort. Niets is hier gesloten; je ziet hoe er geproduceerd wordt, er is verkoop én er zijn gezellige proeflokalen. Alles door elkaar als één bruisende ambachtelijke overdekte markthal.”

Meedenkers gezocht

De Molkfabryk past uitstekend bij het project ‘Kansen Voor Kernen’ en maakt dan ook aanspraak op interessante subsidies. Jan Arnoldus Boom: “Reden temeer voor ondernemers en andere potentiële participanten om contact met ons op te nemen. We zoeken partijen met ideeën die passen binnen het concept, en die willen meedenken.” De ligging vlakbij de jachthaven en het Prinses Margrietkanaal zijn een pre voor de toekomstige activiteiten op en rondom het terrein. Ook gezien de plannen van een pontje over het kanaal. Daarmee komt De Molkfabryk te liggen aan een recreatieve fietsroute van en naar het Burgumermeer en alle recreatieve bedrijvigheid aldaar. Het complex is nu nog particulier eigendom maar er is vergevorderd overleg om het beheer over te dragen aan de inmiddels opgerichte Stichting De Molkfabryk.

Delen via

Vergelijkbare berichten