In Nederland is 1 op de 2 volwassenen te zwaar, dat zijn ruim 6 miljoen mensen. En dat aantal neemt toe, ondanks alle bestaande diëten, dieetboeken, afvalpillen en shakes. Een van de ernstige gezondheidsgevolgen hiervan is dat er ook steeds meer mensen diabetes type 2 ontwikkelen. Op dit moment zijn er al meer dan een miljoen Nederlanders met diabetes type 2 en evenveel mensen hebben pre-diabetes. Overgewicht is meer dan ‘te zwaar zijn’. Als je te zwaar bent verandert er van alles in je lichaam waar je op het eerste gezicht geen last van hebt. Maar meer vet in je buik en om je organen maakt je insulineresistent. Hierdoor val je moeilijk af en groei je juist nog gemakkelijker. Minder calorieën eten is dan niet de oplossing.
Je moet de insulineresistentie doorbreken en daarvoor blijkt 6 gram koolhydraten per eetmoment effectief te zijn. Daarom hebben Wilma en Alie het 6×6 dieet® ontwikkeld.
Vanaf 2013 hebben zij dit dieet al zo’n 1000 keer toegepast in hun diëtistenpraktijk Dieetzorg Friesland. De effectiviteit van het dieet is ondertussen ook wetenschappelijk bewezen. De auteurs willen hun kennis en ervaringen delen met iedereen die met z’n gewicht tobt. Het boek ‘6×6 dieet, in 3 fases naar een gezonde leefstijl’ is een compleet handboek, met uitleg over het dieet, dagschema’s voor elke fase, en tips en tricks voor thuis, bijzondere situaties en moeilijke momenten. In het boek staan veel koolhydraatarme recepten, die zonder pakjes en zakjes snel en gemakkelijk te maken zijn. De lezer leert zelf eindeloos te combineren en te variëren met groenten, kruiden, sausjes en smaakmakers.
Wat is het 6×6 dieet
Het 6×6 dieet is een nieuw koolhydraatbeperkt dieet voor mensen die te zwaar zijn. Het heeft een andere insteek; het gaat niet om de totale hoeveelheid koolhydraten per dag, maar om dat wat er per keer gegeten wordt. Het doel is de insulineresistentie te verminderen en daarmee de gewichtsdaling in gang te zetten. Het 6×6 dieet gaat uit van 6 eetmomenten van 6 gram koolhydraten. Hierdoor wordt in de 1e fase de stofwisseling gereset. In de 2e en 3e fase worden de koolhydraten geleidelijk verhoogd. Er wordt toegewerkt naar een gezonde koolhydraatarme 6×6 leefstijl. Eiwitten nemen in het 6×6 dieet een belangrijke plaats in. De vollere en vettere producten zorgen voor extra smaak en verzadiging, waardoor het dieet goed vol te houden is. De boodschappen komen gewoon uit de supermarkt. De auteurs leggen in het boek duidelijk uit hoe het dieet er in de praktijk uitziet. Er zijn talloze variatiemogelijkheden. Naast de vele koolhydraatarme recepten en bereidingstips is er uitgebreid aandacht voor groentebereiding, smaakvol koken en zelf leren combineren.
Kenmerken insulineresistentie
Je hoeft geen diabetes te hebben om insulineresistent te zijn. Insulineresistentie ontstaat vaak door het te hoge gewicht. Het lichaam maakt door de resistentie extra veel van het hormoon insuline aan. Hierdoor blijft het lichaam vet opslaan, met name in de buikstreek, zelfs als je ‘gezond’ eet. Maar hoe weet je of je insulineresistent bent? Het belangrijkste kenmerk is een te grote buikomvang, bij vrouwen meer dan 88 cm en bij mannen meer dan 102 cm. Ook moeilijk kunnen afvallen wijst op insulineresistentie. Andere signalen zijn: steeds moe en futloos zijn, vaak trek hebben, zelfs direct na een maaltijd; opgeblazen gevoel en gestrest zijn. Al na een paar weken 6×6 dieet nemen deze klachten af. Heb je al diabetes type 2, dan herken je insulineresistentie ook aan te hoge bloedsuikers ondanks steeds meer medicatie.
Wetenschappelijk onderbouwd
In 2018 is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het 6×6 dieet, in vergelijking met andere koolhydraatbeperkte diëten en het energiebeperkte dieet. Een retrospectief onderzoek, waarbij van elke groep 100 mensen met overgewicht en diabetes type 2 een jaar lang gevolgd zijn. Het 6×6 dieet blijkt in alle opzichten het beste te scoren, zowel op gewichtsdaling, daling bloedglucosewaarden als afname medicatie.
Foto: Hannah Lourens