Mooie business
Jellema is oorspronkelijk afkomstig uit de bouw en projectontwikkeling en zag om hem heen hoe zonnepanelen steeds verder geïntegreerd raakten in de projecten waaraan hij werkte. “Dat vergaarde zo veel interesse, dat het blijkbaar een mooie business was”, lacht hij nu. “Ik was al jaren geïnteresseerd in die bedrijfstak en dus besloot ik eens te kijken wat we zelf konden aanschaffen. In die tijd stonden overal ter wereld al zonneweides, behalve in Nederland. De wetgeving was er ook nog niet klaar voor en dus besloten we een groothandel in zonne-artikelen te starten.”
Aruba
De doorbraak kwam, dankzij een telefoontje vanaf de Nederlandse Antillen. “De vraag kwam vanaf Aruba, dat als eerste land ter wereld volledig groen wilde zijn en of we iets voor ze konden betekenen. Dat konden we en dus vertrokken we naar Aruba. We hebben ons er ook een tijdje gevestigd, maar helaas wilden mijn vrouw en mijn familie uiteindelijk wel weer terug naar Nederland. In onze periode op Aruba werd gebeld vanuit Leek, of we daar een solarcentrale konden opzetten. Dat resulteerde in een zonnepark van 60.000 panelen en dat gaf dermate veel media-aandacht, dat we daarna wekelijks benaderd werden door gemeenten die dit ook wilden.”
Afhankelijk
Sindsdien kent Jellema bijna geen rustige momenten meer. Nu ook de wetgeving dankzij het energie-akkoord ook gunstig is voor verdere innovatie, blijft dit ook nog wel even zo. “Wind- en zonne-energie voorziet momenteel in slechts vier procent van onze energiebehoeftes. Dat wil de regering in drie of vier jaar naar zestien procent hebben. Dat is een enorme stap en die zet je niet alleen met een paar zonnepanelen. De uitdaging is wat mij betreft, om over een aantal jaren niet meer afhankelijk te zijn van Russisch gas, of olie uit het Midden-Oosten. Met de combinatie van wind, zon, biomassa en alle duurzame energie bij elkaar, moet dat mogelijk zijn.”