Het succesvolle Servicepunt Techniek Noord (SPT-Noord) staat met de voeten in de klei

Arbeidsmarktcoaches Marjo Roosenstein en Callista de Vrij van SPT-Noord laten Carla Eilering van Fuhler Wegenbouw uit Emmen aanschuiven bij het gesprek. Beide dames zien Fuhler als werkgever en Eilering als contactpersoon als rolmodel. Samen delen ze een krachtig verhaal van een zij-instromer uit Oekraïne die naar volle tevredenheid binnen het familiebedrijf werkzaam is.

SPT-Noord is ontstaan uit een samenwerking tussen werkgeversorganisaties in de bouw en techniek, O&O-fondsen, vakbonden, UWV en overheden. De organisatie richt zich op het duurzaam ondersteunen van werkgevers, werknemers en werkzoekenden in de bouw, infra, techniek, metaal en metalektro. Roosenstein en De Vrij kunnen worden ingezet bij werving en selectie, maar ook bij mobiliteits-, advies- en opleidingsvragen. De Vrij over hun rol: “Met SPT-Noord zitten we wat eerdergenoemde branches betreft in een nichemarkt. Daarbij is de huidige arbeidsmarkt krap. Met vereende krachten werken we keihard om vacatures in te vullen. Wel kijken we anders naar het aanbod dan voorheen. Waar vanuit werkgevers vaak werd gevraagd om het welbekende schaap met vijf poten is een schaap met drie poten soms realistischer, waarbij we samen wellicht een extra poot kunnen creëren.”

Buiten de gebaande paden denken

Als arbeidsmarktcoach vervullen Roosenstein als De Vrij een spilfunctie binnen SPT-Noord. Vanuit hun rol zorgen ze voor verbinding tussen werkgever, werknemer en de gelieerde instanties. Bevlogen vertelt Roosenstein over de samenwerking met Carla Eilering van Fuhler Wegenbouw uit Emmen. “Carla is met Fuhler als werkgever een rolmodel voor ons”, begint Roosenstein. “In onze positie is het essentieel dat we onze werknemers kennen en dat we warme contacten hebben met werkgevers, zoals met Carla.” Eilering over de match met SPT-Noord: “Ik werd benaderd door Marjo met de boodschap dat ze een jongen uit Oekraïne in portefeuille had die we niet mochten laten lopen. Samen met een tolk kwam ze bij ons langs. Het gevoel was direct heel goed, dus we hebben hem via een zij-instroomtraject de kans gegeven als opperman en stratenmaker. Met succes, want Oleh levert uitstekend werk en past goed binnen ons bedrijf. Hij had trouwens geen vervoer, dus hij heeft eerst een fiets van mijn man geleend.”

Arbeidsmarktspecialist

Gedurende de werkzaamheden van de Oekraïense werknemer kijken Roosenstein en Eilering alvast vooruit. Het doorbreken van de taalbarrière, VCA behalen, het volgen van relevante vakopleidingen, subsidies regelen: Eilering ziet Roosenstein duidelijk als arbeidsmarktspecialist. Eilering: “Marjo is duidelijk en transparant. Ze legt precies uit welke keuzes ik heb als werkgever en waar ik zoal rekening mee moet houden. SPT-Noord is blij met ons, maar het mes snijdt aan twee kanten. Wij zijn ook zeer tevreden met de samenwerking, gedragen door de goede werkzaamheden die Oleh bij ons verricht.” De Vrij: “Voor ons is het ontzettend prettig dat Carla zo ruimdenkend is en voor onze dienstverlening openstaat. Hopelijk lezen de nodige werkgevers mee, want zowel richting werkgever als werknemer kunnen wij de spin in het web zijn. We bekleden een loketfunctie, waarin we met goede kennis van de sociale kaart voorlichting en advies geven.” Omdat SPT-Noord als een project kan worden gezien, zal er ooit een eind aan de netwerkorganisatie komen. Dat mag volgens Roosenstein een tijdlang duren. “Met de voeten in de klei hebben we bewezen dat dit een succesformule is. Wij zijn nog lang niet klaar.”

Vergelijkbare berichten

Geen vergelijkbare berichten gevonden