Het Tekengilde start nu ook in Leeuwarden

Toering is zeer te spreken over het kwalitatief hoge niveau en de inzet van de kandidaten die hij via de Werkacademie heeft gevonden. Die organisatie brengt werkgevers en werkzoekenden bij elkaar. Zij stellen de beste kandidaten voor aan de werkgever en bereiden werkzoekenden voor op het sollicitatiegesprek en het werk. “Ik hoef deze mensen niet eens te motiveren”, stelt hij met een tevreden gevoel vast. “Ze zijn van zichzelf al heel enthousiast en je ziet ze hier helemaal opbloeien. Het is een genot om met deze mensen te mogen werken.”
 
Het Tekengilde, sinds april dit jaar succesvol in Haarlem,  biedt niet alleen werk aan ervaren technische tekenaars, maar dus ook aan leerlingen en beginnende gezellen. Het eenvoudige, repeterende werk dient als basis voor de opleiding en het opdoen van werkervaring van de leerlingen en beginnende gezellen. Het gespecialiseerde werk wordt door ervaren gezellen en de meester zelf uitgevoerd.
 
In Leeuwarden is het Tekengilde nieuw. Het heeft onderdak gevonden in het pand van Elkien aan de Marshallweg. “Voor die woningcorporatie gaan we de komende twee jaar de plattegronden van het bestaande woningenbestand digitaliseren”, vertelt Toering. Maar het jonge bedrijf heeft inmiddels al meer opdrachtgevers. “Zo verzorgen we voor Friese makelaars de digitale tekeningen van plattegronden van woningen die je bijvoorbeeld ook op Funda ziet staan. Daarnaast ben ik in gesprek met andere woningstichtingen en makelaars. We hebben nu in Leeuwarden vijf man werken, maar ik verwacht straks nog veel meer werk en denk dat we op termijn nog meer mensen aan een baan kunnen helpen.”
Daarnaast is het mogelijk om via het Tekengilde veiligheidskeuringen te laten  uitvoeren en woningen te voorzien van een energielabel. “In de regio Noord-Holland doen wij dit al met succes voor een aantal woningbouwcorporaties”, vertelt Toering. “De nieuwe jongens hier volgen daarvoor een opleiding tot inspecteur, de eerste lessen hebben ze inmiddels achter de rug.”
 
Wethouder Economische Zaken Henk Deinum vindt het mooi om te zien hoe het Tekengilde een eeuwenoude ambachtsmethode hanteert, maar nu op sociale en moderne leest geschoeid. “In de Hanzetijd leidden gildemeesters hun leerlingen immers ook op tot ze zelfstandig het vak konden uitvoeren, wat eeuwenlang zorgde voor goede ambachtslieden”, zegt hij. “Die behoefte is er, zo blijkt uit de eerste contracten. Het Tekengilde is dan ook meer dan welkom in de gemeente, knap dat zij dit gat in de markt hebben gevonden!"

Delen via

Vergelijkbare berichten