Het weekend in met: Carlo Lanza (Carlo Lanza BV)

Ken je onze rubriek ‘De week van…’? Daarin vragen we ondernemers naar hun plannen voor die week. Maar aan de werkweek komt ook een einde. En dan begint het weekend. Twee dagen waarin veel ondernemers toch zoveel mogelijk leuke dingen proberen te doen. Of stiekem toch nog een beetje aan het werk gaan… Deze week met Carlo Lanza, eigenaar van Carlo Lanza BV in Heerenveen.

Wanneer begint jouw weekend? Als je vrijdagavond om 20.00 uur de laptop dichtklapt, of als je bijvoorbeeld zaterdagochtend vroeg op het voetbalveld staat?

Gemiddeld genomen begint mijn weekend vrijdagmiddag rond 17:00 en dan begint ook mijn vrijdagmiddagborrel. Om vervolgens al snel in de rol te schieten van vader (heb 3 jonge kinderen) en te gaan koken, eventueel spelletjes te doen en ze op bed te brengen.

Wat is jouw grootste hobby of passie? Maak je daar in het weekend ruim tijd voor?

Om mijn hoofd leeg te maken sport ik regelmatig. Zo fitness ik 2-3x per week, spring ik regelmatig op de mountainbike en voetbal ik zo nu en dan nog. Maar ik vlieg ook inmiddels overal naartoe met de sporten van mijn kinderen. Afgelopen weekend stond in het teken van schaatsen voor Spieren voor Spieren in de Elfstedenhal. Samen met een paar vrienden en de kinderen hadden we ons ingeschreven om 14 km te schaatsen (35 rondjes in 40 minuten) en met behulp van klanten hebben we ruim 500,- opgehaald.

Zeg eens eerlijk: werk jij tijdens het weekend ook wel eens (flink) door? Zo ja, waarom is dat nodig? Zo nee, is dat een bewuste keuze?

Eigenlijk doe ik iedere dag wel iets, vooral in de ochtend wanneer iedereen nog slaapt. Dat is mijn vaste routine. Maar ik ken ook mijn verantwoordelijkheid als vader en wil niet dat mijn kinderen mij altijd zien werken. Als je een eigen bedrijf hebt voelt het ook niet als werken moet ik eerlijk zeggen. Het uitbouwen van mijn merk is eigenlijk een van mijn grootste hobby’s in het leven. Dit is ook wel een valkuil natuurlijk.

Vergt je onderneming veel van je en is ontspannen in het weekend broodnodig, of zijn twee dagen vrij lang genoeg en sta je op maandagochtend weer te trappelen om te beginnen?

Werken aan mijn onderneming geeft mij zoveel energie dat ik voor mijn gevoel niet zo hoef te ontspannen. Maar ik weet dat het wel nodig is en daarom sport ik regelmatig. Ook leef ik behoorlijk gezond door voldoende te slapen en goed te eten.

Het grote verschil is overigens dat toen ik in loondienst was, ik regelmatig op zondag dacht; ‘bah, morgen weer maandag’. Nu denk ik het tegenovergestelde en kijk ik uit naar de maandag omdat ik weer zoveel plannen heb om uit te gaan voeren.

Wat zijn jouw ambities voor je onderneming? Droom je in het weekend wel eens over alle plannen die je nog zou willen waarmaken?

Als ik zie waar het de afgelopen 7- 8 jaar naartoe is gegroeid, droom je weleens van hoe het over 8 jaar kan zijn. De eerste jaren had ik overigens de wind echt nog niet in de zeilen, want heb inmiddels wel 1000x ‘nee’ gehoord. Dit heeft mij alleen maar gesterkt en mijn ambitie is dan ook om met mijn sokkenmerk heel de wereld te bedienen. De grootste verrassing is al geweest en dat is dat mijn sokken sinds kort in Afrika worden verkocht.

Daarnaast heb ik niet alleen commerciële doelstellingen. Ik weet dat een succesvol bedrijf niet het walhalla is en dat familie daadwerkelijk op nummer 1 staat. Als ik later terug moet kijken is een goede relatie met mijn kinderen bijvoorbeeld toch de graadmeter van daadwerkelijk succes.

Ook wil ik mij als merk en mens in blijven zetten voor anderen en is maatschappelijk ondernemer geen containerbegrip maar werk ik hier dagelijks mee. Alle sokken worden ingepakt door een sociale werkvoorziening en hiermee vertolken we al een maatschappelijke rol. Hiernaast doe ik nog vrijwilligerswerk en ga ik wekelijks op bezoek bij een eenzame oudere. Samen doen we dan boodschappen of gaan we ergens wat drinken. Ondanks de gebrekkige tijd vind ik dit toch belangrijk om te blijven doen.

Het lijkt me overigens ook leuk om in de toekomst met gepensioneerden te gaan werken, een groep die nog weleens vergeten wordt, maar nog enorm waardevol kan zijn. En de goede doelen blijven mijn aandacht krijgen. Eerder zamelde ik al geld in voor het Prinses Maxima Centrum, Spieren voor Spieren en sokken voor daklozen. Dat geeft mij enorm veel voldoening.

Wat is jouw beste weekendtip voor andere ondernemers?

Probeer toch ook even afstand te nemen van de dagelijkse gang van zaken. Ga bijvoorbeeld eens kijken in je omgeving of je ook nog iemand kunt helpen die bijvoorbeeld eenzaam is. Ze staan te springen om vrijwilligers. Het heeft mijn leven in ieder geval verrijkt.

Vergelijkbare berichten