We zitten aan tafel met Pieter Braaksma, de nieuwe voorzitter van de OVD, en Andries Terpstra, voorzitter van de activiteitencommissie. De andere bestuursleden van de OVD zijn Bert Reinders, Wytse Pyt de Jager, Carina Bruin en Ido Pranger.
“De detailhandel verandert door onder andere internet en bijvoorbeeld supermarkten vestigen zich alleen nog buiten de bolwerken. Dokkum staat gelukkig open voor een andere invulling van de binnenstad”, aldus Braaksma en Terpstra. Ze juichen het toe dat er veel horecagelegenheden bijgekomen zijn. “Een mooie aanvulling waardoor we een mooie mix hebben met de vele leuke winkels en winkeltjes. Hierdoor blijven toeristen én eigen inwoners langer in het centrum. Daar moeten we op voortborduren.”
Hotels en historie
Braaksma ziet nog kansen. “Een museum in de Grote Kerk, de raadzaal in de Roomse kerk, de bibliotheek in de Beurs… Ik bedoel: we hebben prachtige gebouwen, die moet je invullen met kwaliteitsvoorzieningen. De Refter gaat straks weer open, met twintig kamers. Dat is heel mooi, maar we hebben daarnaast een low budget hotel nodig, met veel kamers.”
Terpstra en Braaksma zien dat gasten van Landal Esonstad massaal een dagje Dokkum doen, ook het nieuws dat Camping Lauwersoog in Franse handen is overgegaan en uitgebreid zal worden, levert volgens het OVD-bestuur kansen op voor Dokkumer ondernemers. “We kunnen de historie van onze binnenstad nóg beter gebruiken. Zo is het Keerpunt een veelgebruikte fotolocatie, maar die kunnen we veel beter herkenbaar maken. Nog meer ‘fleur en kleur’ zal de binnenstad ook goeddoen. Naast bloemen en groen, proberen wij daarom deze zomer als extra element ook vlaggen en banieren toe te voegen in de winkelstraten.”
Gevels in compacte binnenstad
Het in ere herstellen van de ‘putstoel’ trekt volgens Braaksma eveneens belangstellenden. “Er werd water uit de Bonifatiusbron gehaald en via de putstoel naar de ketel in de bierbrouwerij gebracht. Echte Dokkumer historie.” Vanuit Stadscafé Artisante kijken we uit over de Zijl en zien onder andere de prachtige gevel van de winkel van Zuivelcoöperatie ZUCO. “Daar zie ik wel een paard en wagen voor staan, als extra element”, aldus Braaksma.
De compactheid van de historische binnenstad is volgens de OVD een voordeel: alle oude gebouwen – ‘’die door armoede altijd gebleven zijn en niet vervangen” – vormen gezamenlijk een prachtig gezicht. “Zoals de gevels van ZUCO en Boekhandel Van der Velde opgeknapt zijn, zo zouden we het meer willen zien. Eigenlijk wachten we op de Stads Ontwikkelings Maatschappij (SOM). We zien dat de Dorps Ontwikkelings Maatschappijen (DOM’s) in de dorpen veel goede dingen doen, dat mag hier ook gebeuren.”
Parkeren en plannen
De OVD heeft regelmatig overleg met het college van B&W en de ambtenaren van de gemeente. Ook met de inwoners en ondernemers van de binnenstad wordt vaak gesproken. “Onderwerpen van gesprek zijn bijvoorbeeld de bevoorrading door vrachtverkeer: dat gaat vaak net goed in de krappe bochten. Ook het aantal parkeervergunningen en het wel of niet gratis parkeren komt ter sprake, evenals de plannen voor een nieuwe brug bij de Jumbo.”
Leven in de brouwerij
De binnenstad heeft een tijdje te kampen gehad met leegstaande (winkel)panden. “Inmiddels gelukkig bijna niet meer. Veel panden hebben een nieuwe invulling gekregen: we hebben inventieve ondernemers en makelaars waar we echt blij mee mogen zijn.” Bovendien worden in de binnenstad steeds meer appartementen gecreëerd. “De bewoners daarvan zorgen eveneens voor reuring. Zij zitten zomers voor hun pand, gaan ook de stad in. Kortom: hun aanwezigheid brengt meer leven.” Braaksma: “Wat wij nog graag van onze ondernemers en inwoners willen horen: wat is nu hét idee voor Dokkum? Waarmee kunnen wij ons nog beter profileren als regiostad? Frisse, nieuwe ideeën zijn welkom!”
Fotobijschrift: ‘Tot 1590 was hier het Stadsraethuijs gevestigd’ staat op de gevel te lezen. Het oudste Stadsraadhuis van Dokkum was vroeger gevestigd in dit pand van Artisante. “Ook zo’n geweldig historisch feit”, aldus Braaksma (links) en Terpstra.