Historische reddingboten bij het Fries Scheepvaart Museum

Zes ‘gepensioneerde’ reddingboten zijn op zaterdag 11 mei te bewonderen aan de Bothniakade in Sneek. Het gaat om verschillende typen reddingboten die gebouwd zijn voor de KNRM, maar daar inmiddels niet meer in gebruik zijn. De meeste hebben destijds gevaren voor Friese KNRMstations.

De zes reddingboten komen vanaf 10 uur aan in Sneek, aan het eind van de ochtend zullen de meesten er liggen. De Gebroeders Luden is de grootste van de zes. Dit schip voer van 1965 tot 1996 vanaf station Oostmahorn en later Lauwersoog. Bijzonder is dat het een zelfrichtend schip is, het komt zelf overeind als het kapseist. In de 40 jaar dat de Gebroeders Luden in dienst was van de KNRM zijn er 967 mensen mee gered.

Het kleinste reddingbootje dat zaterdag te zien zal zijn is de Hop, een snelle rib die in 1985 werd gebouwd en dienst deed voor de KNRM in Hindeloopen en Harlingen. De andere reddingboten die komen zijn de Cornelius Zwaan, een waddenvlet die voor de KNRM op Ameland heeft gevaren; de Komer die gestationeerd was op Terschelling; en de Dorus Rijkers en de Zeemanspot die normaalgesproken bij Reddingsmuseum Dorus Rijkers in Den Helder liggen.

De historische reddingboten komen naar Sneek vanwege de expositie Redders op zee over het 200 jarig bestaan van de KNRM, die momenteel in het Fries Scheepvaart Museum te zien is. Het museum sluit met de reddingbootdag op 11 mei aan bij de opening van het watersportseizoen in de stad, en is bovendien de hele dag gratis te bezoeken. Voor kinderen is er een opdrachtenroute bij de expositie, en kustenaar Frâns Faber tekent portretjes van bezoekers.

Het museum is op 11 mei gratis open van 10.00-17.00 uur, vanaf 12.00 uur kun je ook door de achterdeur aan de Hooiblokstraat naar binnen.

Vergelijkbare berichten