H&M Houtbewerkingsmachines levert houtskeletbouw productielijnen aan BAM voor hun nieuwe woningconcept Flow

H&M Houtbewerkingsmachines uit Sneek levert sinds jaar en dag machines voor de prefab huizenbouw. Het Friese bedrijf is daarin marktleider in Nederland en tevens levert de firma deze productielijnen in de rest van de wereld, van China tot Nieuw Zeeland.

H&M Houtbewerkingsmachines was al eerder betrokken bij inrichting van andere vooraanstaande bouwers zoals Plegt-Vos, Heijmans, VDM en modulaire bouwers zoals Barli, Daiwa House en De Meeuw.

De opdracht van BAM is de grootse in de historie van H&M Houtbewerkingsmachines. De opdracht betreft de inrichting van twee locaties, in Heerhugowaard en Oudkarspel, met geautomatiseerde productielijnen voor binnen- en buitenwanden en vloeren. Ook wordt de logistiek door H&M Houtbewerkingsmachines gerealiseerd door middel van automatische belading van de kortzagen, isoleren met biobased cellulose en de afmontage.

In de bouwwereld is een snelle transitie gaande van bouwen op locatie, naar produceren in de fabriek. Hierbij wordt veelal gekozen voor hout als basismateriaal, omdat dit een flexibel bouwmateriaal is en voldoet aan alle wensen voor duurzaam, energieneutraal en betaalbaar bouwen.

Met bouwen in de fabriek is zeker zoveel mogelijk als met alle andere bouwmethoden. De bouwmethode zorgt zeker niet voor eenheidsworst, maar lokale eisen, doelgroep waarvoor de woningen worden gebouwd en beschikbaar budget bepalen de uitstraling en verscheidenheid van de woningen.

Door te bouwen in de fabriek is een deel van het probleem, de beperkte beschikbaarheid van bouwvakkers, opgelost. Daarnaast is een hogere en constantere kwaliteit mogelijk. De impact op de bouwlocatie is veel lager door minder transportbewegingen, kortere bouwtijd en zeer schone bouwmethode.

Gestandaardiseerde aanpak van BAM voor ontwerpfase en uitvoering

Door een gestandaardiseerde aanpak voor ontwerpfase en uitvoering bouwt BAM woningen uiterst efficiënt. Off-site productie in de fabrieken en assemblage op locatie verkorten de bouwtijd aanzienlijk. De opgebouwde expertise op het gebied van industrialisering en digitalisering en de kennis van modulair produceren van BAM garanderen een naadloos bouwproces.

Het aansturen van de productie gebeurt vanuit een parametrisch model via file to factory. Maatvoering van de woningen in breedte en/of diepte, een andere kapvorm of uitbouw, alles wordt vanuit het model direct opgebouwd tot het kleinste detail. Vanuit het model worden de machines van de verschillende fabrieken direct aangestuurd. Geen productietekeningen meer, geen controlerondes en dus nagenoeg geen werkvoorbereiding meer, met als gevolg faalkostenreductie en een optimale prijs/kwaliteit verhouding. 

Naast de beste prijs/product verhouding, levert geïndustrialiseerde woningbouw ook significante bijdrages op andere gebieden. Zo is het aantal transportbewegingen per woning substantieel minder, wordt er gewerkt onder geconditioneerde omstandigheden en is het gehele productieproces in de fabriek energieneutraal. Tot slot zijn er geen afvalstromen meer, doordat alle restmaterialen of weer als basisstof dienen voor dezelfde materialen of tot ander product worden verwerkt. Op deze wijze wordt alles hergebruikt.  

BAM en H&M Houtbewerkingsmachines zijn trots op de samenwerking en de resultaten die zijn behaald. Niet alleen een goed machinepark, maar een machinepark dat volledig file-to-factory aangestuurd kan worden en volledig aansluit bij het ontwikkelde FLOW concept van BAM.

Vergelijkbare berichten