Hoe vindt u de juiste kandidaten voor uw GmbH in Duitsland?

Na het starten van een onderneming in Duitsland, is het tijd om de volgende stap te zetten. Dat betekent het zoeken van het juiste Duits personeel voor de onderneming. Denk bijvoorbeeld aan een directeur, een salesmanager of regulier personeel. Maar wie voor het eerst zoekt naar personeel bij de oosterburen, komt erachter dat het vinden van geschikt personeel minder gemakkelijk is dan gedacht. Duitsland heeft namelijk een erg krappe arbeidsmarkt. Duitse ondernemers staan te springen om lokaal personeel en de werkzoekende heeft de banen voor het uitkiezen. Zelf personeel vinden is erg lastig.

De juiste kandidaat in Duitsland vinden

Wie op zoek is naar Duitse medewerkers, kan het best een recruiter Duitsland in de arm nemen. Deze weet namelijk dat het lastig is om geschikt personeel te vinden. De juiste kandidaat vinden betekent begrijpen wat de ontwikkelingen op de Duitse markt zijn. Recruiters in Duitsland zijn namelijk veel conservatiever dan Nederlandse recruiters. De recruiter moet weten waar hij moet zoeken. Bijvoorbeeld via online jobportals zoals Indeed of XING. Voor andere branches zijn er specifiekere portals zoals bijvoorbeeld FashionKarriere of SalesJob. Dit soort portals zijn speciaal gericht op specifieke branches.

Gebruikmaken van het eigen netwerk

Wie al een grote kring aan contacten heeft in Duitsland, doet er goed aan om zelf gebruik te maken van het eigen netwerk. Op LinkedIn is het mogelijk om een vacature te plaatsen, maar de meeste Duitse werkzoekenden maken gebruik van een site als XING. Daarop zitten meer dan 14 miljoen actieve gebruikers. De website is echt gefocust op de Duitse markt. Wie dus een eigen onderneming in Duitsland opzet, doet er goed aan om alvast contacten te leggen via zo’n platform. Ga geregeld op borrels en netwerkdagen om nieuwe contacten aan te leggen. Zorg ervoor dat de kennis van de Duitse taal op orde is en dat men op de hoogte is van de Duitse gedragsregels. Duitse degelijkheid is nog steeds heel belangrijk.

Moeilijker dan gedacht?

Het vinden van de juiste kandidaten voor een GmbH kan lastiger zijn dan gedacht. Daarom zijn er ook bureaus die aan werving / selectie Duitsland doen. Het is natuurlijk niet verplicht om zelf personeel te zoeken. Er zijn ook bedrijven die hiermee helpen en het gemakkelijker voor elkaar krijgen om personeel aan te trekken. Zo’n bedrijf weet ook hoe Duitsers solliciteren. Onderhandelen over een arbeidscontract is niet gangbaar. Het is zelfs een belediging wanneer er een lager salaris wordt geboden dan in de advertentie stond. Wie niet op de hoogte is van zulke gebruiken, zal zijn potentiële personeel alleen maar sneller wegjagen in plaats van aantrekken. Blijf dus niet ‘te Nederlands’ bij het aantrekken van de juiste kandidaten.

Delen via

Vergelijkbare berichten