ICT beveiliging is een kwestie van bewustwording

Klanten van Arrix Automatisering in Drachten zijn enorm geschrokken. Ze namen deel aan een seminar over Security. Na een algemene presentatie over de risico gebieden, ontstond een interactieve situatie. Klanten vertelden uit eigen ervaring wat er binnen de organisatie speelt en het werd al snel duidelijk dat veel bedrijven onnodig risico’s lopen en ook geconfronteerd zijn met criminele activiteiten. Algemene conclusie was dat het management te ver van automatisering afstaat en teveel de ogen sluit voor de gevaren door onwetendheid. Een ander zeer belangrijk element is dat medewerkers zich ook niet bewust zijn van de Security risico’s. Arrix wil geen bangmakerij, maar juist bewustwording stimuleren voor veilig werken met automatisering.

 

De schrik zat er goed in op het moment dat de Security specialisten van Arrix een live demonstratie gaven en lieten zien op welke wijze hackers werken! Er zijn op internet kant en klare hackersprogramma’s beschikbaar die eenvoudig zijn in te zetten voor hack doeleinden. Tijdens de live demo werd als snel duidelijk dat men simpel kan inbreken als een gebruiker zijn pc niet op orde heeft. Ook toonde men aan op welke wijze naïef gedrag wordt afgestraft. Het volledig pc gebruik werd derhalve overgenomen. Als grap werd via het hacken een foto gemaakt van het slachtoffer via de webcam en werd de pc uitgedaan.

 

Het succes van dit seminar geeft aan dat bedrijven vaak wel weten dat er iets gedaan moet worden aan hun ICT beveiliging, maar niet weten op welke manier zij dit in moeten vullen. Bewustwording bij medewerkers speelt hierin een grote rol. Beveiliging is niet alleen de verantwoordelijk van de systeembeheerder, maar voor iedereen die met ICT te maken heeft. Arrix heeft daarom besloten om soortgelijke sessies ook op locatie, bij bedrijven te organiseren.

Delen via

Vergelijkbare berichten