IdFrm: De kunst van het juiste licht

Iedereen kan een doos lampen aanschaffen. Hoe je daarmee het juiste licht creëert voor elke omstandigheid, dát is de kunst. Die kunst beheerst het team van IdFrm in Leeuwarden. Hun lichtplannen leiden onder meer tot werkplekken waar medewerkers zich beter kunnen focussen en tot vergaderruimtes die energie geven. En dan kan een goed lichtplan ook nog eens een fikse energiebesparing opleveren.

In de lichtstudio van IdFrm is oprichter en directeur Jan Adema in zijn element. Hier kan hij bezoekers uitgebreid laten ervaren op welke manier lichtkleuren emoties beïnvloeden en wat voor effect licht heeft op de beleving van producten. Plus: hij kan de nieuwste innovaties van IdFrm tonen. Neem je plaats aan de grote tafel, dan voel je van bovenaf een aangename warmte. Afkomstig van het nieuwe Direct Heat-Light system, een armatuur met infraroodstraling die oppervlaktes verwarmt, dus ook de huid.

Deze armaturen kan IdFrm combineren met het juiste licht. Perfect voor bijvoorbeeld kantoren, vergaderruimtes, thuiswerkplekken en showrooms. “En ze zorgen voor energiebesparing, aangezien ze volledig werken op elektriciteit”, stelt Adema. “Daarnaast voel je gelijk de warmte wanneer je de Direct Heat-Light system activeert.”

Altijd goed licht

In de basis draait het bij IdFrm echter om licht. “If you want good light is onze slogan. En mensen zeggen: ja, dat willen we! Maar wat goed licht is, weten ze vaak niet. In een werkruimte moet je licht hebben dat de productiviteit bevordert. Maar vindt daar aan het eind van de week de vrijdagmiddagborrel plaats, dan is het fijn als het licht dan meer sfeervol wordt. Op basis van de gebruikers en de functionaliteit van de ruimte geven wij advies voor een lichtplan dat eventueel aan verschillende situaties kan worden aangepast met bijvoorbeeld een app of een touchscreen aan de muur. We leveren maatwerk waar nodig, maar hebben ook standaardpakketten.”

Alternatief voor tl-verlichting

Wat momenteel een hot item is, is de uitfasering van tl-licht in het kader van duurzaamheid. “Daar hebben we nieuwe producten voor gemaakt, voorzien van led. Led bespaart 50 tot 70 procent op energie. Onze innovatie voorzien van verbeterde led-technologie, bespaart nog eens 30 procent extra op energieverbruik. Dat helpt om tot het in 2023 verplichte minimale energieniveau C te komen. Vooral in het onderwijs en utiliteitsbouw hebben veel partijen hier baat bij.”

Als Adema eenmaal op dreef is, kan hij eindeloos blijven vertellen. “Licht blijft licht, maar de techniek en aansturing veranderen wél. Die worden steeds mooier en uitgebreider, waardoor we nog beter in kunnen spelen op behoeften. Dat maakt ons werk zo interessant. En een mooie bonus is dat we met onze producten kunnen bijdragen aan besparingen en duurzaamheidsdoelen.”

Vergelijkbare berichten