IdFrm ontwikkelt nieuwe led-techniek: ‘Dankzij de hoge lichtopbrengst verbruik je nóg minder energie’

IdFrm markeert het 12,5 jarig bestaan met een nieuwe sprong naar de toekomst. Het Leeuwarder bedrijf ontwikkelde zelf een nieuwe led-techniek. Deze is al toegepast in het schoolgebouw van NHL Stenden en onderwijsinstelling Firda krijgt deze verlichting op hun locatie in het nieuwe Cambuurstadion. Directeur-eigenaar Jan Adema is trots op de nieuwe techniek én de mooie lokale opdrachten.

Het nieuwe Cambuurstadion, dat wordt gebouwd aan de westzijde van Leeuwarden, biedt niet alleen een thuisbasis aan voetbalclub Cambuur, maar ook aan onderwijsinstelling Firda en diverse ondernemingen. Adema: “In februari moet de eerste verlichting er al in, voor het gedeelte van Firda. Zij nemen de hele zuidgevel van het stadion in beslag.”

Compleet lichtplan

Adema schoof na verkrijging van de opdracht, in november, direct aan in een bouwoverleg met de architect en de installateur. Verlichting breng je namelijk niet zomaar even aan, daar zit een compleet lichtplan achter. “Alynia Architecten uit Leeuwarden doet de indeling en inrichting van het stadion en Pranger Rosier uit Dokkum verzorgt de installaties voor de nieuwbouw van Firda. Vanuit het ontwerp van de architect tekenen wij de basisverlichting in: we maken een lichtplan op basis van de producten die we hier zelf in Leeuwarden maken. In dit geval maken we gebruik van onze nieuwe led-techniek.”

In overleg met de opdrachtgever en architect zorgt IdFrm ervoor dat lichttechnisch alles klopt: van de lichtkleuren tot de uitstraling en de posities van de lampen. “Als dat een mooi samenspel vormt, komen we tot een definitief lichtplan. Op het moment dat de installaties worden aangebracht, moet ook de bekabeling van de verlichting op zijn plek komen te liggen. Dat vergt nauw overleg met de installateur.” Voor de westvleugel van het stadion liggen eveneens plannen. “Dat wordt ook mooi. Van kleedkamers en kantoren, tot horeca en skyboxen: het vraagt allemaal om een eigen lichtplan.”

Van TL naar LED

Ook voor een andere Leeuwarder onderwijsinstelling, NHL Stenden, mocht IdFrm aan de slag. “We hebben veel TL-lampen uit de school vervangen voor nieuwe door IdFrm ontworpen ledverlichting. TL-verlichting wordt uitgefaseerd. Alle overheden, onderwijsinstellingen en ondernemingen moeten daarom op den duur hun verlichting vervangen. Daar helpen wij graag bij.”

Slim besparen

Adema was ruim twintig jaar geleden één van de pioniers met ledverlichting. “Toen werd ik nog voor gek verklaard. Maar wij lopen nu eenmaal graag voorop.” Vandaar de ontwikkeling van de nieuwste led-techniek. “Deze heeft een enorm hoge lichtopbrengst, waardoor je nog veel minder energie verbruikt dan met de huidige ledverlichting. Wij zitten nu op 215 lumen per watt, dat is heel hoog.” Goed nieuws voor afnemers zoals de genoemde onderwijsinstellingen, maar ook voor bedrijven. “Met onze nieuwe technologie bespaar je zoveel energie, dat je ondanks ons volle elektriciteitsnet ruimte overhoudt voor ander stroomgebruik.” Adema besluit: “We vinden het ontzettend leuk om te stoeien met alle mogelijkheden die techniek ons biedt, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk simpelweg om goed licht. Van idee naar vorm, wij verzorgen het graag.”

Delen via

Vergelijkbare berichten