Ondernemend Friesland nieuws

‘In 2025 zijn wij European Green Capital’

‘In 2025 zijn wij European Green Capital’

Wordt Friesland in 2025 uitgeroepen tot European Green Capital? Als het aan de Vereniging Circulair Friesland (VCF) en haar leden ligt wel. Ondernemers, overheden, maatschappelijke organisaties en onderwijs werken samen keihard aan de circulaire economie. En dat valt op. “Andere regio’s vragen naar onze aanpak: hoe doen jullie dat in Friesland? Hoe hebben jullie het bedrijfsleven gemobiliseerd? Wat ons uniek maakt is dat bedrijfsleven zichzélf heeft gemobiliseerd: onze vereniging is opgestart door ondernemers en inmiddels zijn alle Friese overheden en kennisinstellingen lid”, vertelt Ingrid Zeegers, programmadirecteur van Circulair Friesland.

Een verhaal om trots op te zijn. “Wij zijn echt koploper op het gebied van circulariteit, we zijn verder dan wie dan ook. Je kunt het er hier echt met ondernemers over hebben en dat is bijzonder, want dat is in andere regio’s absoluut nog niet zo. Wij pakken het heel systematisch aan: we hebben voor elk thema een aanjager, aan wie vragen gesteld kunnen worden en die partijen aan elkaar verbindt.” Andere regio’s het ‘draaiboek’ van de Friese aanpak overhandigen zal niet zomaar werken, voorspelt Zeegers. “Niemand weet nog hoe dit moet. Wij zitten ook nog steeds in de beginfase: we zijn druk aan het experimenteren en daarvan aan het leren. Elke regio moet voor zichzelf onderzoeken wat bij hen het beste past.”

Mienskip
Waarom is het bedrijfsleven hier zo’n succesfactor? “Oprechtheid, eigenwijsheid en gemeenschapsgevoel”, noemt Zeegers vlot op. “Een woord is een woord, die oprechte houding van ondernemers hier zorgt ervoor dat zaken geregeld worden. Een gezonde dosis eigenwijsheid hebben ze ook en dat is nodig om te kunnen innoveren. Het gemeenschapsgevoel zorgt er bovendien voor dat de lijnen ontzettend kort zijn: als ik een vraag heb en ik weet niet precies wie ik daarvoor moet hebben, heb ik binnen twee telefoontjes de juiste persoon én een antwoord.”

Wereldwijde top
Met bijna honderd leden is Circulair Friesland de grootste Europese vereniging op het gebied van circulariteit. “Maar we kunnen nog veel leren. Daarom zijn we medio september met een afvaardiging van de Club Diplomatique Friesland - onder andere Arno Brok, Commissaris van de Koning in Friesland, gedeputeerde Sander de Rouwe en een aantal directeuren van Friese ondernemingen - naar Finland gegaan”, vertelt Zeegers. “In Helsinki vindt elk jaar het Circular Economy Forum plaats, daar komen ‘de groten der aarde’ op het gebied van de wereldwijde circulaire economie samen. Finland wordt als ‘best practice’ beschouwd, ook investeert de overheid daar volop in een fonds dat de circulaire economie aanjaagt.”


Zeegers voegt daar meteen aan toe: “Maar op het ECOmunitypark in Oosterwolde hadden we vorig jaar zelf ook de top van de wereld bij elkaar aan bodemexperts. Wij lopen hier in Nederland voorop en stomen nu echt door naar de Europese top. European Green Capital? In 2025 is die titel van ons.”

ROEN: de circulaire catalogus
ROEN is hét verbindingsplatform voor inspirerende ondernemers en duurzame innovaties. “In deze online circulaire catalogus - een eigen website van Circulair Friesland - kan iedere ondernemer zijn eigen circulaire producten zetten, zodat het een marktplaats wordt van wat er beschikbaar is aan circulaire producten in Friesland.” ROEN is daarnaast een open marktplaats voor innovatieve vragen: iedereen met een circulaire vraag kan die hier stellen en ondernemers met een oplossing kunnen reageren. “Zo brengen we vraag en antwoord bij elkaar, en borduren we voort op de rol die onze aanjagers al hebben: het verbinden van partijen. Dit platform zorgt ervoor dat partijen elkaar nog beter vinden.”


Circulaire producten of een vraag voor ROEN? Of gewoon eens rondkijken? Kijk op www.roen.cc of www.roen.frl.

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling