‘Een negatief zwemadvies zit in een klein hoekje’, aldus Marieke Euwe van Tijhuis Ingenieurs. Het belang van schoon en veilig recreëren aan het Friese water dringt, met iedere beperking voor de ondernemers, meer en meer door. Blauwalg, vissterfte, stankoverlast zijn reële risico’s waar een recreatieondernemer niet op zit te wachten. De ingenieurs van Tijhuis bieden in overleg met gemeenten en het Wetterskip Fryslân de particuliere ondernemers een dienstenpakket aan, waarmee het beheer van het recreatiewater van aanleg tot monitoring wordt geregeld.
De ondernemer maakt een keuze voor zwemwater, viswater of voor optimaal vaarwater. Lang niet altijd gaan alle functies samen. ‘De wens van de ondernemer geldt als uitgangspunt, maar waterkwaliteittechnisch zijn niet alle wensen te combineren. Door kleine ingrepen is veel winst te boeken’, vertelt Euwe. Als voorbeeld wordt de beleving van water genoemd. Natuurlijke oevers met weelderige plantengroei gaat niet goed samen met zwemwater. Bij een overwogen keus van de inrichting is het beheer en onderhoud heel goed te sturen. Bij een systematische aanpak van beheer en maai,- en baggeronderhoud wordt overlast voorkomen. Gedurende het seizoen zorgt een periodieke monitoring ervoor dat tijdig ingegrepen kan worden bij calamiteiten.
In de praktijk blijkt vooral achterstallig onderhoud tot de meeste problemen te leiden. Niet overal is de onderhoudsplicht even duidelijk. Wetterskip Fryslân, gemeenten en de Provincie Fryslân spelen alle drie een rol in toezicht en handhaving. Hierin is door juiste afspraken te maken winst te boeken. Een negatief zwemadvies is het resultaat van een rits aan oorzaken. Tijhuis Ingenieurs structureert de problemen en biedt hier in een totaalpakket.