Interessante informatie over tandartspraktijken

De meeste mensen gaan om de zoveel tijd naar de tandarts voor een controle. Er wordt geadviseerd om elk half jaar naar een tandarts te gaan en met bijna achttien miljoen mensen in Nederland zijn er om die reden ook veel tandartspraktijken. 

Je weet ongetwijfeld wat een tandartspraktijk is, maar in dit artikel leer je allemaal interessante zaken die je misschien nog wist over tandartspraktijken in Nederland.

Elke praktijk is anders opgebouwd 

Als bezoeker heb je het meestal niet door als je bijvoorbeeld naar de Tandartsenpraktijk Postema gaat, maar elke praktijk is anders opgebouwd. Je hebt in de eerste plaats zogenaamde ketenpraktijken. Qua opzet kun je dit in principe vergelijken met ketens in andere sectoren zoals de fastfoodsector. Toch zijn er in Nederland relatief weinig ketenpraktijken.

Daarnaast heb je ook nog zogenaamde solopraktijken. Een tandarts is dan de  praktijkhouder. Meestal werkt de praktijkhouder ook als tandarts in zijn eigen praktijk en soms huurt hij andere tandartsen ook in. Dit is natuurlijk afhankelijk van de omvang, de praktijk en het aantal uren dat een tandarts werkt. 

De meeste praktijken in Nederland zijn echter zogenaamde samenwerkingspraktijken. Meerdere tandartsen hebben dan samen de verantwoordelijkheid over de praktijk en ze verdelen dan ook de winsten. 

Maximum vastgestelde tarieven

Als tandarts mag je niet zomaar een prijs aan een behandeling toekennen. Elk jaar worden namelijk maximumtarieven vastgesteld voor verschillende behandelingen. Om die reden zullen de prijzen van veel tandartsen ook niet verschillen. Als je dus een nieuwe tandarts zoekt, dan kun je beter niet naar de prijzen kijken, maar vooral de focus leggen op de service en enkele recensies doorlezen. 

Hoe zit het met de tandartsverzekeringen?

Dan moeten we het ook nog even hebben over de verzekeringen, want het is geen geheim dat de behandelingen van een tandarts prijzig zijn. Als je na een controle een keer goed aan de beurt bent en bijvoorbeeld meerdere gaatjes hebt, dan ben je voor je het weet al enkele honderden euro’s kwijt. Om die reden worden sommige behandelingen ook, soms voor een deel, vergoed door de zorgverzekeraars. 

Wat er precies wordt verzekerd is in de eerste plaats afhankelijk van je leeftijd. Bij kinderen tot 18 jaar is er sprake van een uitgebreide basisverzekering. De periodieke controle wordt dan voor een deel gedekt, maar ook vullingen, tandheelkundige hulp en nog veel meer behandelingen. 

Vanaf 18 jaar verandert er wat dat betreft veel. In de basisverzekering worden dan maar een paar behandelingen vergoed en om die reden sluiten veel mensen ook een aanvullende verzekering af wanneer ze 18 jaar of ouder zijn. Elke verzekeraar heeft een ander aanvullend pakket en het is belangrijk om goed te onderzoeken of het voor jou de moeite waard is om aanvullend pakket af te sluiten. 

Vergelijkbare berichten