Investeringen in personeel die worden gewaardeerd

Een mooi en vullend personeelsbestand is vandaag de dag misschien wel een grotere uitdaging dan ooit. De arbeidsmarkt is zeer krap en de banen liggen voor het oprapen. Fijn voor werknemers, maar voor werkgevers is dit iets minder. Je kunt gaan concurreren op loon, maar dit is lang niet meer altijd de doorslaggevende factor bij werknemers. Vaak spelen hele andere zaken een rol en zijn van doorslaggevend belang. Welke dat zijn en welke zaken echt gewaardeerd worden? Lees snel verder. 

Altijd bereikbaar 

Als werkgevers vragen we tegenwoordig (al dan niet) bewust best wel veel van werknemers. Zo vinden we het heel fijn -maar verwachten we het stiekem ook wel- dat ze altijd bereikbaar zijn. In ieder geval ruimer dan de reguliere werktijden. Hiervoor kun je een stukje flexibiliteit teruggeven, maar het is wel belangrijk dat je je werknemers de spullen geeft om dit goed te kunnen doen. Denk aan een goede android telefoon waarmee ze goed bereikbaar zijn, kunnen vergaderen en ook waar genoeg data op zit. Dat laatste is iets wat werkgevers nog wel eens laten verslonzen, waardoor ze aan het einde van de maand opeens minder bereikbaar zijn. Hetzelfde geldt voor spullen als een laptop, iPad en eventuele desktop. Laat dit niet afhangen van privé investeringen van werknemers, maar geef ze dit en vervang het tijdig. Doe ook niet moeilijk over privé gebruik, zeker niet wanneer je ook terugverwacht dat ze ruim bereikbaar zijn.  

Ontwikkeling 

Mensen lijken wel ambitieuzer dan ooit. Of dit echt zo is, dat is de vraag. Maar perspectief en doorgroeimogelijkheden zijn wel essentieel voor de motivatie van personeelsleden. Dit geldt niet alleen voor mensen die werkzaam zijn op management niveau, maar in alle lagen binnen een bedrijf. Mensen willen zinvol werk doen en het gevoel hebben dat zij als persoon worden gezien. Investeer hier dan ook tijd én geld in. Voer gesprekken over de toekomstambities van een werknemer en wees niet te beroerd om te investeren in opleidingen. Dit geeft niet alleen de werknemer een fijn gevoel, ook als werkgever kun je hier in de toekomst zeker wat aan hebben.  

Wees flexibel 

Hierboven hadden werd het al even beschreven, maar flexibiliteit is misschien wel één van de punten die momenteel het meest wordt gewaardeerd op de arbeidsmarkt. Wanneer je als werkgever flexibel omgaat met je personeel, komt dit vroeg of laat je weer ten goede. Flexibel in werktijden, maar ook in de plaats waar er gewerkt wordt. Je kan het als kantoor niet meer verkopen, om níet hybride werken aan te bieden. Door het werk meer integraal aan te laten sluiten op het privéleven zul je minder ziekmeldingen krijgen en een hoger werkgeluk.  Kortom, investeren in personeel is personeel behouden. Wees hier dan ook nooit te voorzichtig in en geef deze blijk van waardering ruim aan je personeel. Uiteindelijk is dit vaak goedkoper dan wanneer personeel snel weg gaat je weer opnieuw moet starten met werven. Want dan is het maar weer de vraag wie je ervoor terugkrijgt!

Delen via

Vergelijkbare berichten