Is het verplicht om een overlijdensverzekering af te sluiten?

Hangt af van de hypotheekverstrekker
Wanneer je voor 2018 een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt afgesloten om een huis te kopen, moest je ook een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten. Tot januari 2018 was je namelijk verplicht om deze verzekering af te sluiten bij hypotheken met NHG. Tegenwoordig is dit niet langer het geval. Hierdoor denk je misschien dat en overlijdensrisicoverzekering niet verplicht is. Reken je niet te snel rijk, want een hypotheekverstrekker kan een ORV verplicht stellen als onderpand van een woning. Stelt jouw verzekeraar een overlijdensrisicoverzekering verplicht? Dan zijn de looptijd en het verzekerde bedrag vaak gerelateerd aan de hypotheek.

Niet altijd verplicht, maar wel nuttig
Stelt jouw hypotheekverstrekker een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht? Dan besluit je mogelijk om deze verzekering niet af te sluiten. Toch is een ORV afsluiten wel degelijk nuttig. Om dit in te zien, moet je eerst weten wat een overlijdensrisicoverzekering precies is. In principe is het niets anders dan een levensverzekering die eenmalig een bedrag uitkeert aan nabestaanden als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Jouw nabestaanden bepalen in principe helemaal zelf waar ze het geld voor gebruiken, maar toch zien we vaak dat het aan dezelfde doelen wordt besteed.

Veel mensen die een uitkering van een overlijdensrisicoverzekering ontvangen, gebruiken het om (een deel van) de hypotheek af te lossen. Woon je in een huurhuis? Dan kun je het geld gebruiken om de huur te betalen. Doordat nabestaanden een groot geldbedrag tot hun beschikking krijgen, is verhuizen vaak niet nodig. Het geld wordt overigens niet alleen in het huis gestoken, maar ook in de kinderen. Zo wordt het bedrag bijvoorbeeld ook gebruikt voor kinderopvang, zodat de overgebleven kostwinner meer kan gaan werken. Je kunt het geld ook gebruiken om de kosten van een studie van jouw kinderen te betalen. Op deze manier voorkom je dat zij een (grote) studieschuld opbouwen.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten
Ondanks dat een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht is, is het wel degelijk nuttig om een ORV af te sluiten. Zie je dit inmiddels in? Dan wil je zelf mogelijk ook wel een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Bij de meeste verzekeraars kun je dit allemaal online regelen, waardoor je er de deur niet voor uit hoeft. Je kiest welk bedrag je wilt verzekeren, welke looptijd jouw voorkeur heeft en vult jouw gegevens in. Wie een overlijdensrisicoverzekering af wil sluiten moet bovendien een gezondheidsverklaring invullen. Meestal kan dit online, maar soms moet je een medische keuring ondergaan. Een medische keuring is vaak alleen nodig als je een groot bedrag wilt verzekeren.

Delen via

Vergelijkbare berichten