Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer Brouwer Advocatuur Advocaat

Mr. Jacqueline Brouwer van Brouwer Advocatuur, werkt vanuit een fraai hoekpand in de binnenstad van Bolsward. Zij staat ondernemers bij op allerlei juridische gebieden. Voor vragen aan Jacqueline  kunt u contact zoeken via 0515-209001 of mail Jacqueline. De colums van Jacqueline worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via haar eigen Specialisten pagina.

Vertegenwoordigingsbevoegdheden bij ondernemingen: Deel II

De maatschap

Een maatschap is een samenwerkingsvorm tussen twee of meer personen: de maten. De maten brengen arbeid, geld en/of goederen in. Vrije-beroepsbeoefenaren zoals artsen, advocaten en accountants werken vaak in een maatschap. In een maatschapsovereenkomst leggen de maten hun onderlinge verplichtingen en regels vast.


In de maatschap is voor bevoegde vertegenwoordiging door een van de maten een volmacht van de overige maten vereist. De contractspartij die wil weten of de namens de maatschap handelende maat daartoe bevoegd is, dient de volmacht te raadplegen. Dit geldt eveneens voor de omvang van die bevoegdheid. Derden kunnen hiervoor het Handelsregister van de Kamer van Koophandel raadplegen. Als een volmacht niet het Handelsregister blijkt, luidt het advies om die volmacht op papier op te vragen. Samen zijn de maten bevoegd om namens de maatschap te handelen en iedere maat is voor een gelijk deel aansprakelijk voor een schuld van de maatschap.

 

De VOF

Een VOF is een openbare maatschap die een bedrijf uitoefent. Ook de oprichters van de VOF leggen hun verplichtingen vast in een vennootschapscontract. Bij de VOF wordt onderscheid gemaakt tussen het vennootschapsvermogen en de privévermogens van de vennoten. Het vennootschapsvermogen bestaat uit het bijeengebrachte vermogen bij de oprichting van de VOF: de inbreng. Het vennootschapsvermogen is afgescheiden van de privévermogens. Zo kunnen privéschuldeisers van de vennoten zich niet verhalen op het vennootschapsvermogen. Zakelijke schuldeisers kunnen hun vorderingen verhalen op zowel het vennootschappelijk vermogen, als op het privévermogen van de vennoten. Iedere vennoot is hoofdelijk en persoonlijk aansprakelijk voor het geheel van alle vennootschapsschulden. In een VOF is in beginsel iedere vennoot bevoegd om namens de VOF te handelen. Deze bevoegdheid kan naar inhoud en naar omvang beperkt zijn in het vennootschapscontract.

 

Vertegenwoordiging

De onbevoegdheid van een maat/vennoot voor het verrichten van een bepaalde rechtshandeling kan alleen aan derden tegengeworpen worden, indien dit bij die derde bekend was of had kunnen zijn. De handelsbeperkingen kunnen eenvoudig ingeschreven worden in Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Als een overeenkomst wordt ondertekend door een vennoot die daartoe niet bevoegd is, is de vennootschap dan desondanks gebonden aan die overeenkomst? Er is geen gebondenheid voor de niet-geldig vertegenwoordigde partij, tenzij er sprake is van een schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid waar de andere contractpartij op heeft vertrouwd en die toegerekend kan worden aan de partij die niet rechtsgeldig vertegenwoordigd was.

 

Of daarvan sprake is, hangt af van de feiten en omstandigheden van het specifieke geval. Bij dit soort feiten en omstandigheden kun je denken aan de functieomschrijving van de onbevoegd vertegenwoordiger en de titel op een visitekaartje. De schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid kan berusten op feiten en omstandigheden die zich hebben voorgedaan voor de totstandkoming van de betreffende rechtshandeling, maar ook op omstandigheden die zich nadien hebben voorgedaan.

 

Conclusie

Bij het sluiten van overeenkomsten met een maatschap op VOF is het van belang om te achterhalen wie binnen een vennootschap vertegenwoordigingsbevoegd is. Hiertoe kan het Handelsregister uitkomst bieden. Komt u er niet uit of twijfelt u, dan is het verstandig een advocaat te raadplegen. Brouwer Advocatuur kan u hierin adviseren, evenals bij conflictensituaties over de vertegenwoordigingsbevoegdheid binnen een vennootschap. Mr. Jacqueline Brouwer is u graag van dienst en kan u vrijblijvend adviseren over uw mogelijkheden.

Onze specialisten
Aukje Castelein
Aukje Castelein
Energie | Fabriek
HR | Werkplezier | Motiveren
Jon van Weperen-4 - zwart-wit
Jon van Weperen
JON Projectmanagement
Projectmanagement
rsz_1foppe_hoekstra
Foppe Hoekstra
Faber Telecom & Data
Accountmanager
rsz_1kees_folkertsma-1_zwart wit
Kees Folkertsma
Kuiper Verzekeringen
Adviseur leven en pensioen
Ronald-Zijlstra-OKE-PC_zwartwit
Ronald Zijlstra
Oké-PC IT Burgum/Dokkum
ICT-diensten
Jessica Kuiken zwart wit
Jessica Kuiken
Marketing Crew
Marketing
Tine zw-wit
Tine van Knijff-van Hijum
Kijk op Uitgevers/OF
(Hoofd)redactie
foto Sicco
Sicco Huisman
FSFE
Versnellen van de energietransitie
Sandra Arkesteijn foto close up grijs
Sandra Arkesteijn
Arkesteijn
Marketing & strategie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Wim behage Accent Automatisering Sneek
Wim Behage
Accent Automatisering
ICT-specialist
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Jaap Adamse - Meneer Regezma BV
Jaap Adamse
Meneer Regezma BV
Re-integratie en Gezondheidsmanagement
Jan-Willem-Sietsma-Technaut
Jan Willem Sietsma
Technaut
Duurzaam ondernemen
Tandarts-Implantoloog-Frank
Frank Post
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Tandheelkunde en Healthcare
Bas-Jan 't Jong Inaday merken en patenten Heerenveen
Bas-Jan 't Jong
Inaday Merken en Patenten
Patenten en merken adviseur
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker