Jan Heida Advies & Finance: ‘Ik hou ondernemers een spiegel voor’

Jan Heida startte vijf jaar geleden in Bantega met zijn eigen financieel adviesbureau. Of het nu gaat om het opstellen van een businessplan of de juiste zakelijke financiering, Jan biedt ondernemers de helpende hand. Zijn jarenlange ervaring in de financiële branche maakt hem tot een betrokken specialist, die startende én ervaren ondernemers helpt bij het realiseren van hun droom.

“Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf en afgestudeerd aan de Hogere Landbouwschool te Leeuwarden in Bedrijfskunde”, vertelt Jan Heida. “Direct na mijn afstuderen ging ik aan het werk bij de Rabobank. In die periode heb ik alle facetten van het bankieren doorlopen in verschillende functies. Daarna maakte ik een uitstap naar de sector kunst en cultuur, waar ik bij een schouwburg verantwoordelijk ben geweest voor de achterkant van het theater. Uiteindelijk kwam ik weer bij de bank terecht en daar heb ik me gespecialiseerd op het gebied van financieren. Inmiddels ben ik nu vijf jaar zelfstandig ondernemer en heb ik mijn eigen financieel adviesbureau.”

Kritisch en deskundig advies

Jan Heida kan op verschillende manieren iets betekenen voor ondernemers. Zo helpt hij ze onder andere bij het vinden van een passende financiering voor bijvoorbeeld de aankoop van een machine. “Vaak zijn dat grote investeringen voor een ondernemer”, licht hij toe. “Maar dat niet alleen, de capaciteit van een bedrijf wordt door zo’n aankoop soms uitgebreid en daar zijn dan weer extra medewerkers en bedrijfskapitaal voor nodig. Ook beginnende ondernemers kan ik helpen om zo goed mogelijk de start door te komen. Ik hou ondernemers een spiegel voor, stel ze daarom altijd de vragen wat ze met de investering willen bereiken en hoe ze die terug willen verdienen. Voor een kritisch en deskundig advies lees ik mijzelf van tevoren goed in. Ook kan ik helpen bij het op orde brengen van de administratie of ondersteuning bieden bij administratieve taken.”

Extra financiering

“Ondernemers die vastlopen in hun bedrijfsvoering door bijvoorbeeld schulden uit het verleden sta ik ook bij”, vervolgt Jan. “Soms moeten ze teveel ontvangen coronasteun terugbetalen, of hebben ze gedurende die periode hun belastingen niet betaald. Bepaalde branches zagen in die tijd hun omzetten stagneren of zelfs dalen. Om de schulden af te betalen kan ik samen met de ondernemer kijken of er wellicht een extra financiering bij de bank mogelijk is. Daarvoor moet de financiële administratie van het bedrijf wel goed op orde zijn, want banken kijken steeds kritischer. Ook schort er soms wat aan het bijhouden van debiteuren en het binnenhalen van gelden.”

Klankbord

Jan ziet dat op het vlak van digitalisering de ontwikkelingen razendsnel gaan. “De komst van AI gaat heel wat betekenen in de wereld”, voorspelt hij. “Aan de ene kant zal er werk door worden overgenomen, aan de andere kant ontstaan er ook weer nieuwe functies door AI. Maar de komende twee jaar zal er meer veranderen dan de afgelopen tien jaar. De onzekerheid bij ondernemers neemt toe, daarom ben ik graag een klankbord en spreekbuis voor hen. Wat kan er beter? Kunnen ze hun personeel vasthouden? Problemen uitspreken en daarna gezamenlijk naar een goede oplossing zoeken, dat is de kern van mijn werk. Ik onderhoud graag goede contacten met ondernemers. ‘Even’ een probleem oplossen, daar doe ik niet aan. Ik check regelmatig of alles gaat zoals we het bedacht hebben. Die betrokkenheid, dat vind ik het mooiste aan mijn werk.”

www.jhenf.nl

Vergelijkbare berichten