Johan van Tuinen: Tuinman zonder grenzen

[door: Ria Algra]

Zijn bedrijf Van Tuinen Tuinservice runt hij sinds 1996. Vanaf 2000 is het bedrijf gevestigd aan de Hemmemawei in Berlikum. ‘Een A-1 locatie’, omschrijft Van Tuinen de unieke plek aan de rand van het dorp. Het pand zelf zegt al iets van de eigenaar. Geen gewone loods, maar een architectonisch verantwoord plaatje, dat harmonieert met de omgeving. ‘Bij de vormgeving van het terrein heb ik mij laten inspireren door de natuur in Nieuw Zeeland.’ Het is een glooiend geheel geworden met een waterpartij. Damherten zorgen voor de begrazing en beschikken over een riant nachtverblijf in de stijl van het bedrijfspand.

Uitdaging? Laten zien dat je ondanks de crisis resultaat kunt boeken.]

Van Tuinen Tuinservice is een allround hoveniersbedrijf waar gemiddeld tien mensen werken. ‘Mijn grote uitdaging op dit moment is om te laten zien dat je ondanks de crisis waar iedereen het over heeft, toch goede resultaten kunt boeken. En getuige de resultaten van de laatste jaren lijken we daar aardig in te slagen. Die uitdaging heb ik ook nodig.’

Aan de telg uit een emigranten- en ondernemersfamilie is overvloedig ondernemers- en reisbloed meegegeven. De wereld is zijn speelveld en Nieuw Zeeland heeft zijn speciale interesse. Buiten familie die hij er heeft wonen, heeft hij er een uitgebreid netwerk opgebouwd van collega-ondernemers en oud-landgenoten. Kennis waarin hij Fryslân Ferbynt graag laat delen. En dichter bij huis zijn eigen personeel. ‘Ik wil de jongens graag laten ervaren dat de wereld groter is dan Berlikum, dan Fryslân. En als het hier winter is, is het daar zomer en kunnen hoveniers daar wel hulp gebruiken, dus het kan niet mooier.’ Zo heeft Van Tuinen al meerdere jonge mensen zo enthousiast gekregen dat ze het Nieuw Zeeland avontuur zijn aangegaan.

Ik kom zoals ik ben, in de overall en het maakt me niet uit bij wie.]

Johan van Tuinen straalt enthousiasme uit. Het is slechts een van de eigenschappen van de pure ondernemer. ‘Ik kom zoals ik ben, in de overall en het maakt me niet uit bij wie ik binnenstap.’ Direct is hij ook ‘dat moet je ook wel zijn, anders kom je nergens’. Getuige zijn bloeiende bedrijf leggen deze eigenschappen hem geen windeieren. In zijn snelle denken, schakelen en handelen komt hij zichzelf ook wel eens tegen, maar dat neemt hij graag voor lief.

Het onderhouden en opbouwen van netwerken lijkt Van Tuinen aangeboren. Zo staat hij als initiator aan het prille bestaan van Club 8, Fry & Frysk. Acht gelijkgestemde jonge mensen, vier mannen en vier vrouwen, met een antenne voor elkaars ervaringen, nieuwe plannen en uitdagingen.

Delen via

Vergelijkbare berichten