Joost Bakker van Rederij Vooruit in Harlingen: ‘Gasten gaan mee op de wind en de getijden’

Rederij Vooruit in Harlingen is een familiebedrijf dat in 1968 startte. Vader Adrie Bakker begon een zeilschool, zoon Joost Bakker volgde hem uiteindelijk op. Hij runt met veel plezier het bedrijf dat zich inmiddels de grootste rederij van Noord-Nederland mag noemen. Onlangs breidde de vloot zich nog uit, reden voor OF om weer eens een kijkje te nemen.

“Mijn vader Adrie Bakker ging eind jaren ‘60 mee met een zeilschool in Friesland”, vertelt Joost Bakker. “Hij bekeek de situatie en startte een jaar later zelf een bescheiden zeilschool, die bestond uit een gehuurde BM-er. Vanuit een gehuurde schuur bij Balk gaf hij zeillessen. Maar toen de boer zei dat hij meer huur moest betalen, kocht mijn vader een boerderij in IJlst, dit was eerst een jeugdherberg. Nadat er een skûtsje aangeschaft was werd het een varende zeilschool. Een skûtsje werden er uiteindelijk drie en toen werd IJlst te klein. Vervolgens vestigde de zeilschool zich hier in Harlingen, vanwege de open verbinding met de Waddenzee en het IJsselmeer. Ikzelf ben in 1995 de zeilwereld min of meer ingerold. Ik had de Hogere Hotelschool gedaan en wist niet zo goed wat ik wilde. Dus deed ik wat klussen voor pa en van het een kwam het ander. Mijn ouders – Adrie (80) en Trees (77) – hebben mij altijd vrijgelaten, ik moest niet de zaak overnemen. Maar ik vond het leuk, en wilde graag erin verder.”

Halve dagtochten

Rederij Vooruit werd groter en groter en anno 2023 beschikt ze over ruim 40 schepen uit de bruine vloot. “Variërend van 12 personen slaapaccommodatie tot 38 personen slaapaccommodatie”, legt Joost uit. “Tijdens dagtochten kunnen de grootste schepen zelfs 65 personen meenemen. Nieuw in onze vloot is de klipper ‘Anna’, hierop kunnen zo’n 24 tot 28 gasten op overnachten en 40 gasten tijdens dagtochten meevaren. In eerste instantie beginnen we met halve dagtochten op de ‘Anna’, kleine groepjes familie of vrienden. Dit plan zat al een tijdje in mijn hoofd, maar de afgelopen jaren waren eerlijk gezegd wat rommelig. In 2022 hadden we veel vooruitgeschoven vaarten door corona, soms zelfs uit 2019! Dat gegeven bracht veel drukte met zich mee en soms paste het allemaal maar net, ook met personeel. Zoals in zoveel branches is het vinden van goed personeel ook bij ons een aandachtspunt. Op jaarbasis vermaken wij zo’n 30.000 gasten, soms zitten daar jonge mensen bij die wel matroos willen worden. Onder leiding van de schipper doen ze praktijkervaring op aan boord. Op deze manier krijgen wij toch nog wat jonge aanwas van onderaf.”

Go with the flow

Na 28 jaar vindt Joost het contact met gasten iedere keer weer magisch. “Mensen komen aan boord, soms hebben ze nog nooit gezeild, en zie ik ze zenuwachtig denken: ‘Hoe werkt dit?’ Wat nou als het laag water is en we niet verder kunnen?’ Maar na een paar dagen zie ik een heel ander soort mens. Dan hebben ze het droogvallen meegemaakt en ervaren dat barbecueën op de bodem van de Waddenzee gek maar ook uniek is. Gasten gaan mee met de wind en de getijden, ze hebben geleerd het ‘go with the flow’ gevoel toe te laten. En als ik dát zie, dan geeft mij dat veel voldoening.

De vroegere ambitie om de allergrootste rederij van Nederland te worden is niet realistisch, dat plan heb ik laten varen. Maar gewoon rustig een beetje doorgroeien en af en toe een bootje erbij, daar krijg ik nieuwe energie van.”    

Vergelijkbare berichten