"Tweehonderd gasten voor de lunch, honderdentwintig voor een diner – en dat elke dag." De bezoekersaantallen in de Sneekweek duizelen Hagting nog voor de ogen. "En dit gaat maar door. Toen ik de deuren voor het eerst opende, was het best spannend. Alsof ik de Champions League-finale ging spelen. De wedstrijd van je leven. We hebben de enorme drukte goed opgevangen. Natuurlijk ging er wel eens wat mis, daar leer je ook van, maar na deze start is er weinig meer waar ik zenuwachtig van word."
Geen gewone bal gehakt
Bij Restaurant aan de Gracht, met vijftig zitplaatsen buiten en net zoveel stoelen binnen, ben je niet duur uit. Maar dat betekent niet dat er geen kwaliteit op tafel komt. Integendeel. Neem de bal gehakt. "Het eerste gerecht dat ik bedacht bij het opzetten van Restaurant aan de Gracht", vertelt Hagting. "Maar dan geen gewone bal gehakt. Nee, eentje van tweehonderd gram vlees, met een goede salade en ambachtelijke piccalilly in plaats van de standaard mayo. Wij gaan voor het beste." De lat ligt net zo hoog bij de toeleveranciers, van de koffie tot de verse vis. "Om die reden heb ik een lucratief aanbod van een grote toeleverancier naast mij neergelegd. Ik kies voor mensen die een stap extra willen zetten en ik blind kan vertrouwen. Als ik iets doe, doe ik het goed."
Modern en gezellig
Niet alleen bij het eten zijn er continu "wauw-momenten", stelt Hagting. "Ook bij het interieur. Ik wilde de gezellige sfeer van Olij behouden maar er een moderne twist aan geven. Zo is er een een open keuken, zodat onze gasten precies zien wat daar gebeurt." Echtgenote Karin hield een vinger aan de pols. "In het begin was er naar mijn mening iets te veel staal en steigerhout", vertelt ze. "Er misten nog wat warme elementen. Zo dragen de schemerlampjes, warme kleuren en lijstjes met grappige spreuken nu bij aan het thuisgevoel. Het is een mooie combinatie geworden van stoer, klassiek en gemoedelijk."
Gastvrij
Gastvrijheid is een andere pijler waarmee Hagting het verschil wil maken. "Thuis kun je ook eten, maar gastvrijheid krijg je in een restaurant. Samen met mijn fantastische en zeer ervaren team stel ik alles in het werk om de gasten een fijne beleving te bezorgen." De energieke ondernemer illustreert met een recent voorbeeld. "We hadden voor de Sneekweek een high tea gepromoot, maar door alle drukte was die er niet meer van gekomen. Ik kreeg een telefoontje vlak na de Sneekweek van een mevrouw uit Groningen die van de high tea had gehoord. Zij wilde graag met een vriendin uit Alkmaar reserveren. Wij hebben toen alles in het werk gesteld om het toch voor hen mogelijk te maken."
In de arm knijpen
Dat Joris en Karin Hagting Restaurant aan de Gracht helemaal naar hun smaak hebben kunnen opzetten, voelt erg goed. "Dit is helemaal zoals wij het willen", zegt Karin. "We hoeven geen concessies meer te doen", vult haar trotste echtgenoot aan. Inmiddels zit hij 23 jaar in het vak. Veel Snekers kennen hem van zijn betrokkenheid bij hotel-restaurant De Daaldersplaats en restaurant Grootszand 24, twee andere grote namen in de stad. "Ik heb een geweldige tijd gehad en daar de kneepjes van het vak geleerd. Maar ik was er aan toe om op eigen benen te gaan staan. Ik heb nog wel enige tijd nagedacht over wat ik precies wilde, daarbij alle wegen verkend. Maar bij dit pand, met zoveel historie en op een prachtige plek, begon het gauw te kriebelen. We lopen nu ver vooruit op de plannen. Ik zit nu al waar ik over vier jaar wilde zijn. Af en toe moet ik even in mijn arm knijpen."