Kaartverkoop Oranjewoud Festival 2024 gestart

Een lang weekend van donderdag 30 mei t/m zondag 2 juni 2024 vormt de natuur van Parklandschap Oranjewoud het magische decor voor een nieuwe editie van Oranjewoud Festival. Met een groot aantal artiesten, van het NBE, Quatuor Arod en Camille Thomas tot Nynke Laverman, Clean Pete en Aart Strootman, een nieuwe samenwerking met Museum Belvédère rondom de componist en schilder M.K. Čiurlionis en een nieuwe residentie van het Atlas Ensemble. En uiteraard is er weer het uitgebreide kinderprogramma in de Family Zone. Het complete programma is nu te vinden op onze website.

Festivalhart De Proeftuin is zoals altijd de centrale plek van Oranjewoud Festival. Er is heel veel livemuziek in de vorm van korte optredens van artiesten uit het hoofprogramma maar ook door een groot aantal bandjes met invloeden uit de jazz en andere culturele achtergronden. En uiteraard is er tot ’s avonds laat een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan hapjes en drankjes.

Family Zone

Vorig jaar werd de Family Zone voor families met kinderen opgenomen in het hoofdprogramma. Meer dan 2.000 kinderen bezochten dit programmaonderdeel. Vanwege het doorslaande succes zetten we dit niet alleen voort maar breiden wij de Family Zone uit met aanbod voor kinderen vanaf 6 maanden. Componist Remy Alexander heeft in de ochtend en middag een groot aantal workshops geprogrammeerd en rond lunchtijd is er een familievoorstelling. Kinderen kunnen met elkaar een mini-opera maken, componeren voor zelfgebouwde instrumenten, leren improviseren op wat de natuur biedt en samen een KakofonieOrkest vormen. Ook is er een muzikaal SpeurBos en zijn er proeflessen voor allerlei instrumenten. De dag wordt afgesloten met een grote Finale. Zoals altijd mogen de kinderen gratis deelnemen.

Play Zone

Het FB Oranjewoud Paviljoen is het stralende middelpunt van de Play Zone. Het festival start hier donderdagavond 30 mei met Parade, het openingsconcert waarin NPO Klassiek-presentator Jet Berkhout een parade aan artiesten voorstelt die later in de het festival te horen zullen zijn. Oranjewoud Festival in vogelvlucht. Andere hoogtepunten vormen Mike Boddé & Tom Beek, ORBI, sublieme Hongaarse zigeurnermuziek met het Lajos Sárközy Trio, Wallis Bird & Spark, Nynke Laverman met Sytze Pruiksma en het Ragazze Quartet, het Red Limo Quartet en het slotconcert met de Amsterdam Klezmer Band.

Comfort Zone

Het Salon Podium is opnieuw ingericht als een grote overdekte huiskamer. Hier vinden de Comfort-concerten plaats waarbij fijnproevers kunnen genieten van klassieke optredens van internationale kwaliteit, zoals de Franse celliste Camille Thomas, Noa Wildschut, Laetitia Gerards & Thomas Beijer, Quatuor Arod en het Van Baerle Trio. Een bijzondere plek is ingeruimd voor De ScheppingHet Paradijs en De Hemel door het Nederlands Blazers Ensemble met de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert. Deze trilogie, gebaseerd op muziek van Haydn, zal verspreid over de zaterdag tussen zonsopkomst en zonsondergang te horen zijn. Een unieke gelegenheid.

Expedition Zone

Net als vorig jaar werkt Oranjewoud Festival deze editie intensief samen met Museum Belvédère, deze keer rond kunstschilder en componist M.K. Čiurlionis (1875-1911). Dit Litouwse dubbeltalent stierf weliswaar jong maar liet een groot oeuvre na van circa 300 muziekstukken en evenveel schilderijen. Oranjewoud Festival verrijkt de tentoonstelling met muziek van Čiurlionis, o.a. gespeeld door het uit Litouwen overgevlogen Vilnius String Quartet.

Maar de Expedition Zone, de avontuurlijke programmalijn van het festival, is dit jaar niet uitsluitend rondom Museum Belvédère. In het zwembad van Parkhotel Tjaarda onderzoekt componist Aart Strootman met aluminium buisklokken de eigenschappen van (onder)watermuziek in zijn compositie Waterwerken

Ook het componisten- en kunstenaarsduo Strijbos & Van Rijswijk is terug op Oranjewoud Festival voor een project met beeldend kunstenaar Marc van Vliet. In de klankinstallatie Solar hebben zij een groot aantal zonnepanelen van ca. 40 bij 60 cm verspreid opgesteld bij de Oranjerie van Landgoed Oranjestein. Deze zonnepanelen hebben een dubbelfunctie: zij zorgen voor de stroom die het kunstwerk tot leven brengt maar vormen tegelijk individuele klankbronnen. Solar smelt samen met het landschap én transformeert het. De emotionele en spirituele impact is groot, de ecologische voetafdruk minimaal.

Het Atlas Ensemble is terug voor een tweede residentie. Het vormt een onderdeel van een meerjarig traject, geïnitieerd en geproduceerd door Oranjewoud Festival en samen met componist Joël Bons ontwikkeld. In 2019 won Bons de prestigieuze Grawemeyer Award for Music Composition (Nobelprijs voor muziek), voor zijn compositie Nomaden. Het Atlas Project vormt hierop een vervolg en heeft tot doel de stapsgewijze ontwikkeling van een transcultureel Atlas Orkest, bestaande uit 40 à 50 musici. Een ongehoorde klankwereld wordt ontsloten. Op 21 juni 2025 debuteert het orkest in het Amsterdamse Concertgebouw tijdens de NTR ZaterdagMatinee in het kader van het Holland Festival.

Vergelijkbare berichten