Kennislab Noordoost Fryslân: ‘We moeten kinderen laten zien dat de wereld voor ze open ligt’

“Bij het 3D kanjers project kwam meteen de kracht van een nieuwe manier van leren naar voren”, geeft Gerben Wiersma aan. Hij is wethouder van de gemeente Dantumadiel en één van de drijvende krachten achter Kennislab Noordoost Fryslân. “Je ziet dat ouders en ondernemers in de regio ook onderdeel worden bij een project als dit. Zo was er een boer in het gebied die een bepaald soort dopjes nodig had voor zijn zaaimachine. De doppen waren niet meer leverbaar en de kinderen op school hebben deze geproduceerd met de 3D-printer en verkocht aan de boer. Zo leren de kinderen niet alleen omgaan met de techniek, maar zien ze ook meteen wat er komt kijken bij het runnen van een boerenbedrijf.”

De netwerkorganisatie wil po-, vo- en mbo-scholen, hogescholen, universiteiten, lokale overheden en bedrijven in de regio Noordoost Fryslân samenbrengen om het onderwijs een duwtje in de juiste richting te geven. “We ondersteunen mensen om bij elkaar te komen, maar zijn niet de uitvoerende partij”, zegt Willem Wouda. Hij is penningmeester bij Kennislab Noordoost Fryslân en bestuurder bij basisscholenkoepel ROOBOL. “Noordoost Fryslân is een kansrijk gebied. Het ligt met Leeuwarden en Groningen tussen twee steden waar HBO en WO-onderwijs is te vinden. Daar moeten we gebruik van maken. Het gaat er uiteindelijk om dat we kinderen laten zien welke mogelijkheden er allemaal zijn, dat we laten zien dat de wereld voor ze open ligt. Een vriend van me is ooit dierenarts geworden door een enthousiaste biologieleraar. Zonder die leraar had hij die stap waarschijnlijk nooit gemaakt. Als je kinderen verschillende mogelijkheden laat zien, kunnen ze uiteindelijk gaan kiezen en doen wat ze ook echt willen.”

ICT en techniek

ICT en techniek is een speerpunt binnen de projecten van het Kennislab Noordoost Fryslân. Wiersma: “De ontwikkelingen op dit gebied gaan zo snel en het wordt een belangrijk onderdeel in het toekomstige arbeidsbeeld. Het is daarom belangrijk deze slag niet te missen. Met onze projecten kunnen we ervoor zorgen dat we weten wat er speelt bij de ondernemers en kunnen we de lesprogramma’s aanpassen op wat er op dat moment nodig is. Het is dan ook belangrijk dat de projecten ieder jaar weer worden geëvalueerd en eventueel aangepast zodat we altijd bij de tijd zijn en het liefst voorop lopen.”

Koninklijke Damstra Installatietechniek is één van de partners van Kennislab Noordoost Fryslân. Minne van Meekeren van Damstra legt uit waarom ze meedoen. “Vanuit Damstra zijn we altijd bezig om te kijken wat we kunnen betekenen in de regio. Via de Gouden Driehoek, die ook samenwerkt met het Kennislab, hebben we vaak klassen over de vloer die bij ons een kijkje in de keuken komen nemen. Ook in ons vakgebied gaan de ontwikkelingen enorm snel, denk bijvoorbeeld aan het instellen van de verwarming op afstand via een app. Het helpt ons als de kinderen van nu deze mogelijkheden zien en misschien enthousiast worden voor het vak. Via dit soort initiatieven kunnen ze het werk beleven. Zo vergroten we ook de kans dat er een binding met de regio ontstaat en ze op latere leeftijd in het gebied blijven.”

Living labs

Aan de hand van zogenaamde living labs wil Kennislab Noordoost Fryslân verschillende partijen samenbrengen om elkaar te kunnen versterken. Het Digitaalhuis Plus in Surhuisterveen is een voorbeeld hiervan. Het Digitaalhuis Plus helpt mensen die moeite hebben met rekenen, bankzaken of het gebruik van de computer. Kinderen kunnen hier bijvoorbeeld ouderen helpen die minder digivaardig zijn, maar er zijn voor het basisonderwijs ook leer- en experimenteerruimtes waar kinderen en leerkrachten nieuwe kennis kunnen opdoen op het gebied van ICT en techniek. Het hoger onderwijs of ondernemingen in de technieksector kunnen hierin dan weer een rol spelen. Wiersma: “Het zou mooi zijn als de rest van Nederland over een aantal jaren zegt, daar in Noordoost Fryslân, daar weten ze hoe het werkt, daar gebeurt het.”

Delen via

Vergelijkbare berichten