Kickoff ‘Doe het Anders’ campagne van Friese Milieu Federatie georganiseerd door mbo en hbo studenten

Studenten van het Friesland College, ROC Friese Poort en NHLStenden lopen komende vrijdag als stagiaire van leerbedrijf O3 Leeeuwardem door het hart van Leeuwarden met kruiwagens om het gebruik van natuurlijke alternatieven om slakken, bladluis, mieren en onkruid uit te verdrijven, te stimuleren. Veelal gebruikt de Leeuwarder inwoner chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin die toxisch zijn voor het te bestrijden dier of plant. Wie thuis of in de tuin insecticiden, onkruidverdelgers of schimmelwerende middelen gebruikt, staat in meer of mindere mate zelf bloot aan deze giftige stoffen. Dat kan anders. Dat moet anders, aldus Timo ter Voort van de Friese Milieu Federatie, projectleider van deze actie.

Alternatieve opties

Er zijn veel alternatieven. Ten eerste kan je je kijk op onkruid eens tegen het licht houden. Het zou niet slecht zijn als we de waarde van de planten in de keuken zouden zien. Tiemen, projectleider van leerbedrijf O3 Leeuwarden: ”wist je bijvoorbeeld dat je van paardenbloempjes heerlijke gelei of limonade kan maken? Of pesto van zevenblad?” Met kruiwagens rijk aan alternatieve opties om slakken, mieren, onkruid en bladluizen op een natuurlijke manier te laten verdwijnen krijgt de Leeuwarder inwonen direct een natuurlijke manier gepresenteerd die zowel helpend is voor hem/haar en het aantal toxische stoffen in de grond vermindert.

Ecosysteem

Onkruid bestrijden met hitte is zeer effectief vertelt Sara: “met het kookwater van de aardappelen of de pasta laat je onkruid zo verdwijnen, dat is veel goedkoper en vele malen beter voor het gehele ecosysteem! Tegen algen- en mosgroei helpt borstelen met scherp zand, ook dat geven we Leeuwarders graag mee”.

Delen via

Vergelijkbare berichten