Kies Koers: al tien jaar NLP-training, coaching en begeleiding

‘We maken impact door mensen persoonlijk te laten groeien’

Kies Koers bestaat tien jaar. In die periode heeft het NLP-instituut al zo’n tweeduizend mensen mogen begeleiden. “Onze missie is de wereld een mooiere plek te maken door mensen persoonlijk te laten groeien. Dat doen we vanuit de overtuiging dat iedereen er recht op heeft voluit te leven”, vertelt oprichter en trainer Ymkje de Vries. “Natuurlijk zijn wij zelf ook altijd in beweging en ontwikkeling, net als onze cursisten en coachingsklanten. We hebben dan ook volop plannen voor de komende tijd.” 

Ymkje heeft Kies Koers vanaf de start in 2014 doorontwikkeld tot een ABNLP-gecertificeerd instituut met ervaren trainers en coaches. Ymkje is zelf gecertificeerd trainer en geeft verschillende NLP-trainingen en cursussen. Rennie Hoekstra is gecertificeerd coach en verzorgt persoonlijke coaching en teamcoaching. De organisatorische kracht van Kies Koers is officemanager Johanna Koopman. Gasttrainers Ellen Boswinkel en Joke Fabriek dragen hun steentje bij door hun kennis en ervaring op specifieke trajecten en trainingen in te zetten.

Blijven leren

Kennis opdoen bij Kies Koers werkt als een olievlek, weet het kundige team. “Als wij één persoon bereiken, bereiken we eigenlijk tien mensen. Of misschien wel meer. Want als iemand persoonlijk of professioneel groeit, heeft dat invloed op zijn of haar omgeving. Op partners, kinderen, verdere familie, buren, collega’s: noem maar op. Als het goed is, leert iedereen een beetje mee. Ook al heb je het er niet eens over: doordat je dingen anders doet dan voorheen, bewegen anderen mee. Zo werken wij aan onze missie: de wereld wordt steeds een beetje mooier als we allemaal blijven leren. En leren is leuk!”

NLP-trainingen

Je kunt bij Kies Koers onder andere terecht voor de training NLP in 1 dag, de NLP Business 6-daagse, de NLP Practitioner opleiding, de NLP Master Practitioner opleiding en de NLP coachopleiding. De grote gemene deler is NLP, het toverwoord is communicatie en in het verlengde daarvan: verbinding. “We zijn communicatiedeskundigen, met NLP als techniek voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je krijgt inzicht in communicatie met anderen en met jezelf, door de NLP-principes toe te passen. Je leert wat effectieve communicatie inhoudt, wat het gedrag van mensen betekent en hoe veranderingen werken. Als professional leer je beter aansluiten op collega’s en relaties. In de opleidingen en trainingen ontdek je welke belemmerende overtuigingen of patronen je hebt, en hoe je deze kunt opruimen zodat je de weg vrij maakt naar een gemakkelijker leven.”
Ook systemische opstellingen geven inzicht in je eigen overtuigingen en patronen, vertelt Ymkje. “Dit is minder tastbaar dan een meer praktisch gerichte NLP-training, maar geeft je eveneens de ruimte om te kiezen wat goed is voor jou. Onze masterclass Persoonlijk Leiderschap geeft je bovendien inzicht in wat jou motiveert als leider, zodat je effectiever doelen kunt stellen en behalen.”

Fijner leven en werken

Ymkje vervolgt: “De mensen die bij ons komen, komen hier om iets te leren wat hen helpt om fijner te kunnen leven of werken. Ze zijn dan ook enorm gemotiveerd.” Door een gratis kennismakingsavond te bezoeken, of mee te doen aan de NLP in 1-dag training, maken belangstellenden op een toegankelijke manier kennis met Kies Koers. “Het mooiste vind ik altijd al die verschillende mensen die we mogen ontvangen en ontmoeten. Ik weet zeker dat we mensen iets kunnen meegeven, waardoor hun leven een beetje gemakkelijker wordt. Ik weet uit eigen ervaring dat het leven niet altijd makkelijk is en hoe het voelt als het even niet meezit: dat je het leven niet lekker voelt stromen.”
Ymkje doet dit werk niet zomaar: ze heeft een achtergrond in de zorg, net als coach Rennie. “We houden van het contact met mensen: we maken graag het verschil. We hebben altijd weer nieuwe ideeën waar we invulling aan gaan geven.”

Training Verlies en Verandering

Eén van die nieuwe plannen is de training Verlies en Verandering, voor mensen die iemand verloren zijn door overlijden en hierna nog niet zo gemakkelijk hun draai kunnen vinden. Deze training gaat Rennie geven, samen met gasttrainer Joke Fabriek.“Het is geen lotgenotengroep: het gaat veel dieper dan dat”, geeft Rennie meteen aan. “We kijken bijvoorbeeld hoe je hebt geleerd met verlies om te gaan. Als je in je jeugd een goede hechting hebt meegekregen is het gemakkelijker om met verlies en rouw om te gaan, omdat je daarvoor een goede basis hebt. Als jouw hechting niet zo goed was, heb je daarmee eigenlijk al een verlies meegemaakt. Dat kan het ingewikkelder maken met nieuw verlies om te gaan.”

Nieuwe balans

Rennie en Joke geven de training voor groepen omdat het helpt om verhalen van anderen te horen en samen oefeningen te doen. “Mensen leren van elkaar en vinden kracht in elkaar. We bespreken verlies en hechting, maar ook veerkracht, verbinding, nabijheid en intimiteit. Hoe ga je om met de leegte die je voelt? Hoe blijf je de overleden herdenken, bijvoorbeeld met rituelen en symbolen? We gebruiken verschillende werkvormen om samen de zoektocht aan te gaan naar een gezonde manier om het verlies te integreren in je leven.” Rennie schetst een beeld van heen en weer bewegen tussen verlies en herstel en hoe die balans steeds meer richting herstel verschuift. “Door het verlies betekenis te geven, kun je je leven opnieuw herschikken. We geven handvaten die je helpen om het verlies te dragen en een nieuwe balans te vinden in je leven.”

Weer plezier hebben

Ymkje voegt toe: “Verlies heeft impact op alle gebieden van je leven. In organisaties krijgen werkgevers ook te maken met werknemers die een verlies te verwerken krijgen. Zij kunnen hun werknemer gerust naar ons doorsturen.” Ze vertelt over een ondernemer die coaching kreeg na verlies. “Zij bezocht nog dagelijks het graf van haar man, ze voelde zich verplicht dit te doen. Samen met haar man zou ze een mooie reis naar Indonesië gaan maken en daar verlangde ze nog steeds naar. Maar ze voelde zich schuldig omdat hij dat niet meer kon meemaken. Ze heeft haar boosheid, verdriet, angst en schuld door middel van oefeningen los kunnen laten en is weer in verbinding gekomen komen met haarzelf. Veel later kreeg ik een bericht van haar: ze was toch naar Indonesië gegaan en ze had ervan genoten. Ze had het zichzelf toegestaan weer plezier te hebben in het leven.”

Voluit leven

Zo heeft iedereen zijn eigen unieke verhaal. En er zijn ook veel overeenkomsten. Ymkje: “Mensen van alle leeftijden, met allerlei verschillende beroepen, achtergronden en ervaringen stappen hier binnen. En toch: als ze met elkaar een training volgen, is het in een mum van tijd een hechte groep. Deelnemers zeggen vaak: ‘Het is net alsof we elkaar al veel langer kennen’. Ik vind dat geweldig om te zien en geniet er echt van.”
Ymkje besluit: “Het leven kan leuker, gemakkelijker en beter worden. Er zijn nog teveel mensen die dat ongemakkelijke gevoel in zichzelf aan de kant zetten en stug doorgaan. Je mag het jezelf echt gunnen om voluit te leven, vanuit jouw kracht. Ben je daar klaar voor, klop dan bij ons aan. We begeleiden jou om persoonlijk en professioneel te groeien.”

Vergelijkbare berichten