KM Yachtbuilders keert aluminium casco Pelagic 77 #2

Al vroeg in de ochtend waren de medewerkers van KM Yachtbuilders in de weer, de straat werd afgezet, de kranen klaargezet, het beloofde een mooie maandagochtend te worden in Makkum. Een mijlpaal in de bouw van de tweede Pelagic 77 is namelijk bereikt, het aluminium casco is gekeerd en dat precies drie jaar nadat het casco van de eerste Pelagic werd gekeerd.

Na het succes van de eerste Pelagic 77 ‘Vinson of Antarctica’, is er besloten om een zusterschip te laten bouwen. De bouw hiervan is eerder dit jaar, in maart, gestart. Het zusterschip wordt vrijwel identiek aan de eerste. Het verschil zit hem voornamelijk in de motoren. De tweede zal namelijk modernere en meer milieuvriendelijke motoren bevatten.

Zusterschip

Waar de eerste haar thuisbasis heeft gevonden in Zuid-Amerika en zich zal richten op zeilen op het zuidelijke halfrond met chartergasten, educatieve programma’s, trainingen en af en toe een wetenschappelijke groep, zal de tweede Pelagic in het noordelijke halfrond blijven. Dit zusterschip zal ingezet worden voor groepen wetenschappers/biologen, film- en video ploegen en voor ecologische doeleinden.

Zoals veel van de schepen van KM Yachtbuilders, zijn de Pelagics ontworpen voor expeditietochten op hoge breedtegraad. Zelfvoorziening, praktisch gemak tijdens het varen en eenvoudige systemen die ook in afgelegen gebieden zonder specialistische hulp gemakkelijk te onderhouden zijn, zijn daarbij van groot belang. Ook de tweede Pelagic is van alle gemakken voorzien. Zo krijgt het schip twee carbon masten, zodat het zeiloppervlak verdeeld wordt en alle zeilsystemen, zoals lieren en fokrollers, nog steeds met de hand bediend kunnen worden. Ook binnen wordt ervoor gezorgd dat het de crew aan niets ontbreekt. Een groot pilothouse zorgt voor een comfortabel leefgedeelte en de zes dubbele hutten zorgen voor voldoende ruimte om uit te rusten of je in terug te trekken.

Bij deze mijlpaal konden uiteraard de bedenker van het concept, Skip Novak en de projectmanager voor beide schepen, Jordy Griso niet ontbreken. 

De oplevering van de tweede Pelagic staat gepland voor begin 2024.

Vergelijkbare berichten