Kooi Drachten: ‘Samen werken aan duurzame toekomst’

januari 12, 2024

Kooi Camerabewaking in Drachten is een internationaal bedrijf met Friese roots, waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Als lid van Freonen fan Fossylfrij Fryslân streeft de specialist in mobiele camerabewaking en brand- en broeidetectie ernaar om in 2030 0% CO2 uit te stoten en dus een compleet klimaatneutrale bedrijfsvoering te hebben, legt manager sustainability Rutger Werkhoven van Kooi uit.

Het bedrijf ziet het als een opdracht om duurzaam te ondernemen en wil in samenwerking met haar partners en het eigen personeel serieus aan de slag met een duurzame toekomst. “Onze kreet is dan ook Let’s secure a sustainable future, together”, aldus Werkhoven.

Groei

Kooi heeft – na de oprichting door Pieter Kooi zo’n dertien jaar geleden – een enorme groei doorgemaakt met het ontwikkelen, produceren en leveren van mobiele camera-units in de vorm van UFO (units for observation) en RED (rising early detection) producten. Het bedrijf telt 5000 systemen, heeft ondertussen 280 werknemers met filialen in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Scandinavië en werd twee jaar geleden Friese onderneming van het jaar.

Van het ontwikkelen en produceren van eigen systemen tot vervoer en monitoring door middel van het Kooi Alarm Center dat 24/7 wordt bemand: de klant krijgt een end-to-end totaaloplossing aangeboden als het gaat om bewakingssystemen.

Duurzaamheid

In alle gelederen van het bedrijf worden de duurzaamheidsdoelen nagestreefd en gewerkt aan innovaties en de minimalisering van de emissie-uitstoot via het transport, producten en huisvesting. “We gebruiken bijvoorbeeld HVO100 als brandstof voor onze dieselaggregaten en zonnepanelen voor het opwekken van stroom.  We werken met slimme elektronica, waardoor we op afstand systemen kunnen monitoren en repareren en daardoor heb je zo’n 90 % minder transportbewegingen nodig. Bovendien maken we zo veel mogelijk gebruik van lokale leveranciers en opslaglocaties. Circulariteit staat centraal in de productie, waarbij onderdelen hergebruikt kunnen worden en het afval wordt gereduceerd tot een minimum. Zo zijn we al best heel duurzaam bezig, maar er is ruimte voor verbetering en daar gaan we de komende jaren mee aan de slag”, gaat Werkhoven verder.

Een deel van de productie van Kooi wordt uitbesteed aan Caparis om daarmee een bijdrage te leveren aan een stuk sociaal verantwoord ondernemen. “Dat is ook een belangrijk aspect binnen ons bedrijf. Zo willen we wat terug doen voor de maatschappij.”

Green team

Werkhoven is projectleider van het Green Team binnen Kooi. Met zeven collega’s wordt er gekeken hoe het bedrijf nog duurzamer gemaakt kan worden. Daarbij wordt ook de menselijke kant van het verhaal niet uit het oog verloren. “We houden bijvoorbeeld vitaliteitsweken, waarin we aandacht besteden aan voeding, lichamelijke gezondheid en ook sportief bezig gaan.”

Freon

Kooi is lid van Freonen fan Fossylfrij Fryslân, die als organisatie een kennisnetwerk biedt op het gebied van duurzaamheid. “Je kunt kennis en ervaring op die manier delen en elkaar helpen om binnen en buiten je eigen bedrijf slimmer om te gaan met het milieu en de natuur. Zo werken we samen verder aan een duurzame toekomst.”

Vergelijkbare berichten