Lamb Weston Meijer Oosterbierum en BlueSkills: Samen op zoek naar technisch en operationeel vakkundig personeel

Frieser dan Fries kom je het haast niet tegen in dit gebied van de gemeente Waadhoeke. Maar toch treffen we hier een echte Zeeuw. Bas van Damme is plantmanager van de ‘patatfabriek’, zoals het bedrijf van Lamb West Meijer hier in de volksmond heet. Van Damme woont al jaren in Friesland, maar toch verraadt zijn tongval zijn afkomst. Is het moeilijk om als Zeeuw hier te aarden, willen wij graag weten. “Ach, er bestaan veel overeenkomsten tussen Friezen en Zeeuwen. Dat zit hem in hard werken en onze nuchtere benadering van de dingen”, antwoord Van Damme, al even nuchter.

Het huidige Lamb Weston Meijer is in 1994 ontstaan uit een partnership van het Amerikaanse Lamb Weston en het Nederlandse bedrijf Meijer Frozen Food en bestaat dus alweer zo’n 28 jaar. In die periode is het bedrijf gestadig gegroeid en is op technologisch vlak het nodige gemoderniseerd, ook om aan die groei te kunnen voldoen. Tijdens de Corona periode heeft ook Lamb Weston Meijer het moeilijk gehad. De afzet naar de horeca viel bijna geheel weg, zowel in binnen- als buitenland. Daarom is het bedrijf overgestapt van een vijf- naar een vier-ploegendienst. De pandemie heeft dus tijdelijk personeel gekost. Maar nu draait de aardappelverwerker weer op volle toeren, is weer teruggeschakeld naar het oude vijf ploegensysteem en is het weer alle hens aan dek om aan technisch  en operationeel personeel te geraken. Hoe doe je dat?

BlueSkills

Om aan het juiste personeel te komen heeft Lamb Weston Meijer besloten een samenwerkingsverband aan te gaan met het in Heerenveen gevestigde bedrijf BlueSkills.  BlueSkills draagt zorg voor de werving en selectie van talentvolle (nieuwe) vakmensen voor werkgevers binnen de industrie en techniek, op basis van skills, drijfveren en leervermogen. Van Damme: “BlueSkills zoekt voor ons geschikte mensen die het in zich hebben om zich hier op technisch en technologisch gebied te kunnen en vooral ook te willen ontwikkelen. Wij willen hier mensen aan de slag hebben die zich voor langere tijd bij ons thuis voelen.” Is dat nu niet het geval? “Zeker wel”, antwoordt Van Damme resoluut. “Kijk maar naar ons personeelsbestand. Daar zitten veel werknemers tussen die hier al jaren werken. De uitdaging zit ‘m meer bij het aantrekken van nieuwe mensen. Hoe vind je de juiste persoon binnen je team, binnen een bepaalde afdeling. Soms beginnen mensen enthousiast, maar haken ze vervolgens toch weer snel af. Dan hebben we kennelijk toch niet de juiste match gerealiseerd.”

3D scan en virtuele rondleidingen

Voordat kandidaten voor technische functies überhaupt bij Lamb Weston Meijer geweest zijn, biedt BlueSkills ze een 3D scan aan. Via een virtueel rondleiding door het bedrijf, krijgen de kandidaten al een goed beeld van het bedrijf, de verschillende afdelingen en de job zelf. Van Damme: “Zo hou je veel sneller de echt geïnteresseerde kandidaten over. Wat me ook echt aanspreekt bij BlueSkills is de training on the job. Wij hoeven hier echt geen nieuwe mensen die alles al kunnen of weten. Wij weten zelf ook wel: die schaap met de vijf poten vind je gewoon niet zo snel meer. Liever ontmoeten we mensen met bepaalde basiskwaliteiten, die al wel weten wat ze hier globaal te wachten staat en die wij verder kunnen gaan opleiden.”

Vergelijkbare berichten