Landelijke première organische vuurwerkshow SPARK van Daan Roosegaarde in Leeuwarden

In het eerste weekend van november sprankelt de nieuwste lichtshow van Studio Roosegaarde in de luchten van Leeuwarden. De organische vuurwerkshow SPARK beleeft op 2, 3 en 4 november 2023 namelijk hier haar nationale première. De gemeente Leeuwarden werkt voor de tweede keer samen met Daan Roosegaarde, die met zijn nieuwste show al honderdduizenden bezoekers trok over de hele wereld.

Op donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 november vindt in de avonduren de nationale première van SPARK plaats op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Studio Roosegaarde heeft al eerder de stad verlicht. Wethouder Hein Kuiken: “In 2018, het Culturele Hoofdstadjaar, was Waterlicht op het Wilhelminaplein een groot succes. De indruk die Daan Roosegaarde heeft achtergelaten en de fijne samenwerking van toen, dragen eraan bij dat we nu een wereldshow in onze stad in nationale première mogen laten gaan.” Er worden tijdens het weekend dan ook zo’n 10 tot 15 duizend bezoekers per dag verwacht.

Voor iedereen

De gemeente en Visit Leeuwarden, de marketingorganisatie van de gemeente, willen graag spraakmakende evenementen aantrekken, die toegankelijk zijn voor iedereen. Zo werden in 2019 de vuurmeesters van Compagnie Carabosse uitgenodigd en stond de stad vorig jaar op de kop tijdens het bezoek van Theater Tol. Ook SPARK is vrij toegankelijk en leuk voor jong en oud. “Als we zulke producties van wereldformaat naar Leeuwarden halen, moet ook iedereen daar van kunnen genieten,” aldus wethouder Hein Kuiken.

Nieuwe vorm van vuurwerk

Na ruim anderhalf jaar en het bezoek aan steden als Melbourne, Bilbao en Londen, is het hoog tijd dat de organische vuurwerkshow van Studio Roosegaarde in Nederland te zien is. Daan Roosegaarde raakte voor deze show geïnspireerd door het magische licht van vuurvliegjes en de wens om de traditie van vuurwerk te moderniseren. Het resultaat is SPARK, een poëtische voorstelling van duizenden, biologisch afbreekbare licht sparks die organisch door de lucht zweven. “Meer dan traditioneel vuurwerk werkt SPARK hypnotiserend. Het brengt rust, als een kampvuur. En net als een kampvuur, brengt het mensen bij elkaar,” zegt de kunstenaar zelf. “Je kunt er uren naar zitten kijken, of tijdens je avondwandeling met de hond even blijven hangen.”

Een skitterend najaar

Het gevoel van mienskip, de laagdrempeligheid van het evenement en het circulaire aspect ervan, het sluit naadloos aan bij het culturele najaar in Leeuwarden. Waar de dagen korter worden, worden de nachten langer. In Leeuwarden vullen we die donkere dagen met een lumineus herfstprogramma. Naast het letterlijk verlichtende SPARK, zijn er dit najaar meer nieuwkomers in de stad, zoals de meeslepende musical De Tocht, die op 1 oktober in première gaat. We genieten ook van onze skitterende herfstfestivals zoals het Noordelijk Film Festival en Explore the North, en kijken uit naar alweer de zesde editie van de Verhalenavond. Kijk voor de hele agenda op visitleeuwarden.nl.

Foto: Studio Roosegaarde

Vergelijkbare berichten