Ondernemend Friesland nieuws

Le Petit Bistro Sneek: “Ik wist op de lagere school al dat ik dit wilde”

Jan Gerard van der Wal Le Petit Bistro

Zakenmagazine Ondernemend Friesland (OF) bestaat dit jaar 30 jaar. Vijf horecaondernemers met een mooi verhaal worden de komende tijd in de schijnwerpers gezet. In deze aflevering: Jan Gerard van der Wal van Le Petit Bistro in Sneek.

Wanneer je als restaurateur in de ‘Iens’ alleen maar ‘strikes’ scoort en oud-culinair recensent van de Telegraaf Ton de Zeeuw je ‘een man noemt die op een bijna achteloze manier natuurlijke smaken kan benadrukken, dan hoor je bij de zwaargewichten. De hoofdpersoon van deze inleiding: de 54-jarige Jan Gerard van der Wal, patron van Le Petit Bistro (‘cuisine comme à Paris’) aan de Muntstraat in Sneek. “Ik wist eigenlijk al sinds de lagere school dat ik kok wilde worden.”

 

Via verschillende gerenommeerde restaurants leerde hij de kneepjes van de nouvelle cuisine, met een sterke focus op wijn-spijs combinaties. Toen al werd de ambitie om voor zichzelf te beginnen bij de toen 23-jarige chef-kok steeds sterker.

 

Eigen baas

 

Die mogelijkheid kwam voorbij in de vorm van Hotel-Restaurant Visvliet, een hotel met 7 kamers en een restaurant. Na een paar jaar echter besloot hij zich volledig te richten op een restaurant. Dat werd Sir Sebastian, gevestigd in de binnenstad van Heerenveen. “Daar kon ik creatief mijn ei helemaal in kwijt, met al snel een Bib Gourmand als bekroning. Het was overigens niet alleen maar Hallelujah, want een avontuur op het industrieterrein van Heerenveen, waartoe ik mij liet verleiden, pakte niet goed uit.”

 

Filosofie

 

Hij werd chef bij cateraar Bekijk maar het ondernemerschap bleef lonken. “Op aandringen van de toenmalige burgemeester van Sneek, Arno Brok, ben ik in Sneek rond gaan kijken en uiteindelijk terecht gekomen bij een intiem maar sfeervol pandje in de Muntstraat. Dat werd getransformeerd tot Le Petit Bistro.” We schrijven 2014. De filosofie? “Basic, Frans, boerenkeuken. Het moest een ambiance worden waarin ik mezelf als gast prettig zou voelen.”

 

Zijn ster was rijzende. Vanaf 2017 veroverde hij jaarlijks een plek in de Michelin Bib Gourmand gids, in 2019 en 2020 kreeg hij de publieksprijs ‘Fijnste Franse Restaurant’ en in 2019 trad hij weer toe tot Fryslân Culinair. Sinds drie jaar is souschef Wouter Brandsema zijn rechterhand. “Met talent en passie voor het bedrijf zorgt deze jonge kok voor een frisse inbreng en is hij een belangrijke schakel geworden in ons bedrijf. Het is niet langer Jan Gerard van der Wal van Le Petit Bistro, maar Jan Gerard en Wouter Brandsema.”

 

Coronacrisis

 

“We zijn als een van de eerste restaurants in Sneek na de ‘intelligente lockdown’ begonnen met haute cuisine afhaalmaaltijden, met een complete ‘reisbeschrijving’. Op verzoek van onze klanten zijn we inmiddels overgestapt van een drie- naar een viergangen menu. En dat is een groot succes. Ik beschouw het voornamelijk als klantenbinding, maar het moet geen jaar gaan duren.”

 

Schijt aan Corona?

 

Toen ik het huurcontract tekende voor een pannenkoekenrestaurant in Terherne wist ik niet dat dat deze crisis ons te wachten stond. Ik wilde in mijn woonplaats iets toevoegen aan de horeca wat er nog niet was’ en dat werd restaurant Frou Klinkhamer. Met een knipoog naar Kameleondorp en weer vanuit dezelfde filosofie: Ik zou mij er zelf als gast op mijn gemak moeten voelen. Pannenkoeken afhalen, dat moet je niet willen, dus hebben we soep erbij, appeltaartje. De essentie is eigenlijk service naar je klanten en goodwill voor als we weer ‘voor het eggie’ mogen na corona.

 

Meer info op:  http://www.petitbistro-sneek.nl/ en www.frouklinkhamer.nl

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling