Le Petit Bistro Sneek: “Ik wist op de lagere school al dat ik dit wilde”

Wanneer je als restaurateur in de ‘Iens’ alleen maar ‘strikes’ scoort en oud-culinair recensent van de Telegraaf Ton de Zeeuw je ‘een man noemt die op een bijna achteloze manier natuurlijke smaken kan benadrukken, dan hoor je bij de zwaargewichten. De hoofdpersoon van deze inleiding: de 54-jarige Jan Gerard van der Wal, patron van Le Petit Bistro (‘cuisine comme à Paris’) aan de Muntstraat in Sneek. “Ik wist eigenlijk al sinds de lagere school dat ik kok wilde worden.”

Via verschillende gerenommeerde restaurants leerde hij de kneepjes van de nouvelle cuisine, met een sterke focus op wijn-spijs combinaties. Toen al werd de ambitie om voor zichzelf te beginnen bij de toen 23-jarige chef-kok steeds sterker.

Eigen baas

Die mogelijkheid kwam voorbij in de vorm van Hotel-Restaurant Visvliet, een hotel met 7 kamers en een restaurant. Na een paar jaar echter besloot hij zich volledig te richten op een restaurant. Dat werd Sir Sebastian, gevestigd in de binnenstad van Heerenveen. “Daar kon ik creatief mijn ei helemaal in kwijt, met al snel een Bib Gourmand als bekroning. Het was overigens niet alleen maar Hallelujah, want een avontuur op het industrieterrein van Heerenveen, waartoe ik mij liet verleiden, pakte niet goed uit.”

Filosofie

Hij werd chef bij cateraar Bekijk maar het ondernemerschap bleef lonken. “Op aandringen van de toenmalige burgemeester van Sneek, Arno Brok, ben ik in Sneek rond gaan kijken en uiteindelijk terecht gekomen bij een intiem maar sfeervol pandje in de Muntstraat. Dat werd getransformeerd tot Le Petit Bistro.” We schrijven 2014. De filosofie? “Basic, Frans, boerenkeuken. Het moest een ambiance worden waarin ik mezelf als gast prettig zou voelen.”

Zijn ster was rijzende. Vanaf 2017 veroverde hij jaarlijks een plek in de Michelin Bib Gourmand gids, in 2019 en 2020 kreeg hij de publieksprijs ‘Fijnste Franse Restaurant’ en in 2019 trad hij weer toe tot Fryslân Culinair. Sinds drie jaar is souschef Wouter Brandsema zijn rechterhand. “Met talent en passie voor het bedrijf zorgt deze jonge kok voor een frisse inbreng en is hij een belangrijke schakel geworden in ons bedrijf. Het is niet langer Jan Gerard van der Wal van Le Petit Bistro, maar Jan Gerard en Wouter Brandsema.”

Coronacrisis

“We zijn als een van de eerste restaurants in Sneek na de ‘intelligente lockdown’ begonnen met haute cuisine afhaalmaaltijden, met een complete ‘reisbeschrijving’. Op verzoek van onze klanten zijn we inmiddels overgestapt van een drie- naar een viergangen menu. En dat is een groot succes. Ik beschouw het voornamelijk als klantenbinding, maar het moet geen jaar gaan duren.”

Schijt aan Corona?

Toen ik het huurcontract tekende voor een pannenkoekenrestaurant in Terherne wist ik niet dat dat deze crisis ons te wachten stond. Ik wilde in mijn woonplaats iets toevoegen aan de horeca wat er nog niet was’ en dat werd restaurant Frou Klinkhamer. Met een knipoog naar Kameleondorp en weer vanuit dezelfde filosofie: Ik zou mij er zelf als gast op mijn gemak moeten voelen. Pannenkoeken afhalen, dat moet je niet willen, dus hebben we soep erbij, appeltaartje. De essentie is eigenlijk service naar je klanten en goodwill voor als we weer ‘voor het eggie’ mogen na corona.

Meer info op:  http://www.petitbistro-sneek.nl/ en www.frouklinkhamer.nl

Delen via

Vergelijkbare berichten