Leeuwarden actief op Schiphol

De nadruk bij de gesprekken lag op de watertechnologie en deze verliepen vruchtbaar voor Berghof Membrane Technology, producent en leverancier van buisvormige membraanfiltratie producten. Het bedrijf kwam tot een vervolgafspraak met een Chinese partij die zeer geïnteresseerd is in een nieuw concept dat Berghof heeft ontwikkeld: BioAirDS, een systeem voor het behandelen van stedelijk afvalwater en ander minder complex afvalwater. “Zij willen dat concept gaan gebruiken”, vertelt Harry van Dalfsen, Area Sales Manager bij Berghof. “We zouden de delegatie van dit bedrijf ontmoeten op de IFAT-beurs in München. Nu konden we kennismaken op Schiphol, waardoor het contact in München ook meteen goed verliep.”

Contacten leggen

Holland Gateway is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken (Netherlands Foreign Investment Agency), het ministerie van Justitie (Immigratie en Naturalisatie Dienst), de Kamers van Koophandel en Schiphol Group. Het businesscentrum heeft als doel buitenlandse ondernemingen en kennismigranten welkom te heten in Nederland. En vanzelfsprekend gaat het er om contacten te leggen.

Vandaar ook de interesse van de gemeente Leeuwarden om met een aantal bedrijven naar Schiphol af te reizen en gesprekken aan te gaan met de Chinese delegatie uit Yixing. “Erg goed om te zien dat, hoewel men elkaars taal niet spreekt, er zakelijke deals ontstaan”, aldus Evelien Walstra van de afdeling Economische Zaken Leeuwarden.

Yixing is een stad met één miljoen inwoners en een snelgroeiende economie. Het ligt in het oosten van China in de waterrijke provincie Jiangsu en telt meer dan duizend duurzame bedrijven. Daarnaast geldt Yixing al 500 jaar als het wereldcentrum van de theepotproductie. Een belangrijk doel voor de delegatie uit deze stad op Schiphol was het vinden van partners op het gebied van schoonwater technologie.

Warme banden

De gemeente Leeuwarden onderhoudt warme banden met het Chinese Liyang. Begin dit jaar was een delegatie uit die stad in Leeuwarden om te zien wat hier allemaal gebeurt op het gebied van waterzuivering en alternatieve energie. De Chinezen waren zo enthousiast dat ze Leeuwarden vroegen om zusterstad te worden. Afgelopen zomer vertrok een kleine Leeuwarder delegatie naar China. Voor november staat een nieuw bezoek in China op het programma. Burgemeester Ferd Crone reist dan mee.

Los van het succes van Berghof ziet Walstra ook voor de toekomst kansen op samenwerking tussen Friese en Chinese bedrijven. “In China hebben ze dringend behoefte aan schoon water en Leeuwarden is koploper op het gebied van watertechnologie. Daar komt zeker nog een hoop moois uit voort.”

Delen via

Vergelijkbare berichten