De mannen willen de ondernemers op De Zwette graag met elkaar in contact brengen, een soort gemeenschapszin creëren. “Zo zit Jaap ook in elkaar”, zegt Lex. “Hij is een mensenmens, altijd op zoek naar mogelijkheden om mensen met elkaar in verbinding te brengen. De Fabriek is daarvan wel een duidelijk voorbeeld.”
Maar er zijn meer voorbeelden waaruit blijkt dat ze willen verbinden. Lex: “Een aantal weken terug hebben we de jaarvergadering op De Zwette een keer anders aangepakt. We kozen voor verschillende locaties en om van de ene naar de andere locatie te komen stonden er e-Bikes klaar. Dat levert meteen gespreksstof op, want veel aanwezigen hadden nog nooit eerder op een e-Bike gezeten. Mensen die elkaar niet goed kennen fietsen naast elkaar, zijn even uit de omgeving van de dagelijkse werkzaamheden en komen zo op een andere manier met elkaar in gesprek. Dat hoeft zakelijk niet direct iets op te leveren, maar de kans om ideeën van elkaar op te doen of eventueel een samenwerking aan te gaan wordt zo veel gemakkelijker gemaakt.”
Niet alleen ondernemers onderling gaan meer samenwerken, maar ook scholen zoeken steeds meer de samenwerking met het bedrijfsleven. “ROC Friese Poort is daar heel erg mee bezig”, vertelt Jaap. “Je ziet dan een wisselwerking ontstaan. Ondernemers geven aan wat er op dit moment speelt en wat voor soort werknemers er nodig zijn. Een school kan het lesplan er dan op toespitsen. Zo leiden ze leerlingen op specifiek voor de markt.”
Duurzaamheid
De Zwette maakt veel werk van duurzaamheid. Jaap is onderdeel van de werkgroep ‘De Zwette Energieneutraal’ die zich hiervoor inzet. Een werkgroep met ambities, want ze willen De Zwette uiteindelijk helemaal energieneutraal maken. “Bij zes bedrijven op De Zwette is er een energiescan uitgevoerd. De resultaten van de scans en de mogelijkheden en voordelen van energieneutraal ondernemen zijn in een bijeenkomst gepresenteerd. Op die manier kunnen we ondernemers op ideeën brengen en ze enthousiasmeren voor een duurzamere insteek. Uiteindelijk ligt de daadwerkelijke stap naar duurzaam ondernemen bij de ondernemers zelf, maar je ziet wel dat het door dit soort initiatieven gaat leven.”
De zonneparken die in de buitengebieden van De Zwette langs de Haak om Leeuwarden komen te liggen zijn een goed voorbeeld van de verduurzamingsslag. De zonnepanelen moeten ervoor zorgen dat de Haak en de toegangswegen richting Leeuwarden energieneutraal zijn. Daarnaast komt er op de voormalige vuilstort Schenkenschans een energiecampus. Een initiatief van de bedrijven Oosterhof Holman en Ekwadraat. De Energiecampus moet duurzame warmte en elektriciteit gaan leveren aan minimaal 4000 huishoudens in Leeuwarden en wordt een plek waar nieuwe technologieën op het gebied van duurzaamheid worden ontworpen, gemaakt, geëtaleerd en vermarkt.
Leven
De Zwette leeft. En dat is precies wat Lex en Jaap graag zien. Via de Zwettekrant, Facebook en de website willen ze het bedrijven- en winkelpark nog meer bekendheid en een gezicht gaan geven. Ook door er evenementen naartoe te halen. Zo start en eindigt in september weer de Distinguished Gentleman’s Ride op het terrein. Een motorrit waarbij de deelnemers rijden op vintage motoren en zich daarbij zo deftig mogelijk kleden. Motorrijden in lakschoenen, met stropdas en geruite jas. De opbrengst gaat naar het goede doel.
Mede door de aantrekkende economie gaat het goed op De Zwette. “Je ziet dat bestaande ondernemingen weer op zoek gaan naar werknemers”, zegt Lex. “Ook veel nieuwe bedrijven willen zich vestigen op De Zwette. Aan de westkant komt bedrijventerrein De Zwette VI. Ondernemers staan nu al in de rij om daar een plek te kunnen krijgen.”