Mobiliteitstransitie
Het is nu tijd voor een blijvende mobiliteitstransitie. Het probleem van zakelijk rijdend Nederland blijkt namelijk veel groter dan gedacht. Werkgevers geven leaserijders vaak geen enkele reden minder benzinekilometers te rijden of anders te reizen, zoals met de fiets of het OV. Als je met een privé voertuig (niet lease) naar het werk gaat krijg je vaak een gelijke vergoeding, ongeacht je met een vervuilende auto of met de fiets komt. Dit kan en moet anders.
Noot: Op de gemiddeld 1000 medewerkers hebben circa 200 mensen een leaseauto en 800 werknemers krijgen reiskostenvergoeding. Toch heeft lease de meeste kosten, kilometers én CO2-uitstoot. (Cijfers gebaseerd op 60 workshops bij grote bedrijven)
“Bovenstaande feiten en cijfers brengen bedrijven erg aan het schrikken”, zegt Geert Kloppenburg, expert op het gebied van duurzame mobiliteit. “De beleids- en gedragsvorming binnen bedrijven zit vast wegens mythes rond de benzine auto en andere zogenaamde interne belangen. Het Low Car Diet biedt werkgevers de kans om een permanente transitie in hun mobiliteit aan te brengen.”
Wat houdt LCD precies in
De vierde editie van het Low Car Diet is anders dan voorgaande jaren. Het is uitgegroeid van een ludieke actie naar serieuze transitiemethode voor duurzame mobiliteit. Nieuwe bedrijven zoals Lidl, SNS Bank en Van Gansewinkel zien dit in en betalen nu voor hun deelname en de uiteindelijke vervolgworkshops. Vanaf de start van het LCD op 9 oktober maken deelnemers 30 dagen lang zo veel mogelijk gebruik van (deel-) fietsen, high speed e-bikes, werk- en vergaderlocaties, openbaar vervoer en elektrische-/deel-auto’s.
Zo leidt 1 persoonlijke ervaring om anders te reizen in Low Car Diet reeds tot gedragsverandering en doet dit soms meer dan 1000 woorden en beleidsnotities. Uit voorgaande edities blijkt namelijk dat bedrijven gemiddeld 38% op hun mobiliteitskosten besparen, werknemers 30% schoner reizen en 16% meer bewegen. Dit alles nog zonder beleidswijzigingen.
Structureel het roer om
De urgentie is er en de wil ook. Het Low Car Diet geeft inzicht in welke veranderingen gemaakt moeten worden binnen bedrijven. Dit leidt tot concrete stappen. Het Low Car Diet als transitiemethode biedt werkgevers dus concrete oplossingen, zoals bijvoorbeeld het instellen van een eind mobiliteitsbudget op lease benzine kilometers en veel meer nadruk op de e-bike, het OV en de volledig elektrische auto.
Volg de persoonlijke verhalen in 2015
De deelnemers kunnen uiteraard gevolgd worden op sociale media. Op Twitter met #lowcardiet en #dvdd15 en via www.facebook.com/lowcardiet.
Het Low Car Diet is een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda in samenwerking met MVO Nederland, de Carbon Manager en Samen op Reis, het samenwerkingsinitiatief van de belangrijkste OV-partijen, vervoersbedrijven, overheden en consumentenorganisaties.